Румъния окончателно избира новия си президент 24.11 | 10:05

Йоханис ще опита да спечели нов мандат, Дънчила – да му го отнеме

От iNews.bg

Днес в Румъния се провежда втори тур на президентските избори. На балотаж се явяват Клаус Йоханис и бившият премиер Виорика Дънчила, предаде БГНЕС.

60-годишният центристки либерал получи около 36% подкрепа на първия тур на 10 ноември, а лидерът на социалдемократите (ПСД) Виорика Дънчила беше на второ място с 24%.

Йоханис, създател на анти-корупционни политики, който спечели похвали на Запад за своята ангажираност към върховенството на закона, се счита за печеливш на утрешния балотаж.

Дънчила беше министър-председател до миналия месец, когато ПСД беше свалена от власт с вот на недоверие заради обвинения в корупция. Парламентът одобри ново правителство на преходното малцинство на новия премиер Людовик Орбан от центристката Националнолиберална партия. Орбан ще насрочи общи избори догодина.

Румънската президентска институция има повече от церемониална роля. Президентът е главнокомандващ на въоръжените сили, номинира премиер – който има изпълнителни правомощия – и може да налага вето на законите, приети от парламента.

Наблюдатели казаха, че победата за Йоханис може да увеличи шанса на Националната либерална партия да формира по-силна коалиция след парламентарните избори през следващата година и да възстанови доверието на инвеститорите, ерозирано от няколко години заради политическа нестабилност и високи нива на публичните разходи.

Румъния се сблъсква с наблюдението на Европейския съюз по отношение на напредъка в реформата на своята съдебна система от 2007 г. Но редица правителства на ПСД се опитаха да отменят някои правила за борба с корупцията през последните години, присъединявайки се към редиците на други бивши комунистически държави в блока, които понасят критика по отношение на спазването на върховенството на закона.

Йоханис, който спечели първия си мандат като президент през 2014 г., оспори дискусионното преразглеждане на съдебната система и опитите за ограничаване на независимостта на магистратите.

Той също инициира национален референдум, на който по-голямата част от румънците заявиха, че искат на правителството да бъде забранено да променя законодателството чрез спешни постановления, и се застъпи за национална забрана за предоставяне на амнистии и помилвания за престъпления, свързани с корупция.

Днес малко над 18,2 милиона избиратели в северната ни съседка ще упражнят правото си на глас.

Водещи

Най-четени