Румъния с нов заем от 4 млрд. евро 31.07 | 21:42

Сумата ще бъде разделена по равно между МВФ и ЕК

От Десислава Маданска

Румънските власти са се споразумели с Международния валутен фонд (МВФ) и Европейската комисия (ЕК) за ново споразумение от предпазен тип. То ще бъде на обща стойност 4 млрд. евро и за срок от две години, съобщи Аджерпрес, цитирайки главния  преговарящ на МВФ в Румъния Андреа Шехтер.

По думите й предстои споразумението да бъде обсъдено от управителния съвет на финансовата институция. Тя уточни, че МВФ и ЕК ще имат равни участия в предоставената сума, допълни БТА.

Споразумението ще бъде от предпазен тип, което означава, че румънските власти ще имат на разположение предоставената от кредиторите сума, но ще теглят от нея само в случай на нужда. Същевременно МВФ повиши прогнозата си за икономическия растеж на Румъния за тази година на 2%. Причина за повишението се оказаха засиленият износ и добрата земеделска реколта.

Предишната прогноза на фонда бе за растеж от 1,6% през 2013 г. и 2% през 2014 г. Договореното споразумение ще е третото поред от 2009 г. насам, след като изпадналата в рецесия Румъния сключи споразумение за заем в размер на 20 млрд. евро от МВФ, ЕС и  Световната банка в замяна на прилагането на програма, включваща драконовски мерки за икономии.  

Водещи

Най-четени