Румъния се люшка между зависимостта от Русия и шистовия газ 14.08 | 21:55

Как противоречията могат да се отразят на България

От Теодора Кокаланова

Виктор Понта, Клаус Йоханис, Моника Маковей и Кристиан Дяконеску са на диаметрално противоположни позиции, когато става дума за експлоатацията на злато в Рошия Монтана и на шистов газ. Проектът Рошия Монтана и експлоатацията на шистов газ са две теми, които през последните години предизвикаха силна вълна на негативни реакции от страна на гражданското общество.

За момента експлоатацията на златото в Рошия Монтана е изоставена, защото през юни съответният законопроект бе отхвърлен в парламента. Що се отнася до шистовия газ, това би дало възможност на страната да не зависи от руски газ. По думите на президента Траян Бъсеску залогът на румънската политика в енергетиката трябва да бъде енергийна независимост от руския газ.

Четиримата кандидати за най-високия пост в държавата са напълно различни мнения що се отнася до експлоатацията на минерални ресурси. Според Виктор Понта до края на тази година ще стане известно дали Румъния притежава шистов газ.

"Страната трябва да реши дали да експлоатира ресурсите или не. Аз съм за експлоатацията, при спазване на най-високи стандарти за опазване на околната среда. Мисля, че би било добре да имаме ресурси. Ако нямаме газ, внасяме от Русия. Държавата трябва да има, до четири-пет години, ресурси на газ не само за нея, но и за Република Молдова", отбелязва Понта. 

Макар че първо заяви, че като депутат е против проекта Рошия Монтана, но като премиер го подкрепя, позовавайки се на разкриването на нови работни места премиерът подчерта, че се дразни на факта, че политиците говорят на много гласове, когато става дума за проекта. "Това, което ме дразни най-много са онези, които си менят мнението - ту са за Рошия Монтана, ту против", отбелязва Понта.

Кандидатът за президент на Християн-либералния съюз Клаус Йоханис критикува премиера за двойнствената позиция относно експлоатацията в Рошия Монтана, като подчерта, че отношението към проекта е погрешно от самото начало. "Това е една провалена приватизация. Не може да си играеш с ресурсите на страната и да идваш с механизъм, който носи големи проблеми на околната среда", подчертава Йоханис, тъй като добивът на шистов газ ще засегне Черноморския басейн и може да му нанесе непоправими вреди. 

По думите му трябва да се търси технология, която не замърсява и не застрашава целия регион и експлоатацията не трябва да бъде прибързана. Евродепутатът от Демократично-либералната партия Моника Маковей, която се кандидатира като независима на президентските избори, се обяви твърдо против проекта Рошия Монтана още през 2012 г. По думите й са били направени много незаконни неща.

"Нямам проблем с експлоатацията на подземни ресурси сама по себе си. Въпросът е да експлоатираш без да поставяш живота на хората в опасност", уточнява Маковей. Във връзка с шистовия газ евродепутатът допълни, че ще направи необходимите проучвания, за да разбере каква е реалната опасност от метода на експлоатация. 

Водещи

Най-четени