Румъния снабдявала с оръжия Ислямска държава 16.12 | 11:01

Почти една трета от всички оръжия на бойното поле, са произведени в Европейския съюз

От iNews.bg

Почти една трета от всички оръжия, използвани от Ислямската държава (ISIL) на бойното поле, са произведени в Европейския съюз (ЕС), включително в Румъния, пише в. "Телеграф". Медията се позовава на изследване на неправителствена организация, която документира трафика на оръжие във военни зони, предаде БГНЕС. Почти една трета от всички оръжия, използвани от Ислямската държава (ISIL) на бойното поле, са произведени в Европейския съюз (ЕС), включително в Румъния, пише в. "Телеграф". Медията се позовава на изследване на неправителствена организация, която документира трафика на оръжие във военни зони.

Поддръжниците на ISIL използват оръжия и боеприпаси, които са произведени предимно в Румъния, Унгария, България и Германия, се казва в доклада. Според "Телеграф" единственият по-голям производител на оръжие, използван от ДАЕШ, е бил Китай.

Докладът от 200 страници показва, че оръжията и боеприпасите се произвеждат в Европа, продават се в САЩ и Саудитска Арабия и се транспортират през турската граница в Сирия.

Докладът също така предупреждава, въпреки че Ислямска държава е изгубила територии, то има доказателства, че джихадистите са придобилинапреднали оръжейни знания, които могат да бъдат използвани в бъдеще.

Водещи

Най-четени