Румънски министър към Англия - не гонете имигрантите, а им благодарете 04.12 | 11:56

С тях се запълват работните места, които британците избягват

От Елица Елефтерова

Великобритания трябва да е благодарна, че румънците и българите заемат работни места, избягвани от местните работници. Така румънският  министър на труда Мариана Къмпяну отговори на антиимигрантската вълна на Острова , цитиран от Daily mail.

Тя обясни, че източноевропейците допринасят значително за повишаването на БВП. Поради това те трябва да бъдат приветствани, че задоволяват глада за работна ръка в  селското стопанство и хотелиерството. Според нея много британци, се отказват да се трудят в тези сектори.

Къмпяну е заявила, че сънародниците й вече запълват дефицити в ключови за Великобритания професии като медицинските сестри, както и такива в сферата на  социалните грижи. Ограниченията за румънци и българи ще бъдат премахнати на 1 януари. Те предизвикаха опасения от масово нахлуване на мигранти в островната държава.

Миналата седмица Дейвид Камерън обеща да ограничи социалните помощи на хората от двете страни. Къмпяну заяви, че по-голямата част от румънците в страната са икономически мигранти, които не идват, за да искат обезщетения.

"Не познавам в дълбочина  английската система за социално осигуряване. Правителството на Обединеното кралство трябва да реши  колко щедра може  да бъде тази система" допълва политикът.

"Това може и да е причината, поради която много британци не кандидатстват за свободните работни места на пазара на труда, за които румънските граждани се борят. "Ако има свободни работни места, някой ще ги заеме, независимо дали е от Румъния, Италия, Испания или някъде другаде", допълва министърът.

От своя страна премиерът на северната ни съседка Виктор Понта поиска неговите сънародници да не се третират като "второкачествени граждани" от Камерън.

Миналия месец пък нашият посланик Константин Димитров нападна "антибългарската пропаганда "от някои политици на Острова, които служат само за агитация на разпалващото се "социално напрежение" в Обединеното кралство.

Междувременно британският депутат от Йоркшир Кевин Барън е предупредил да не се "всява паника" заради отварянето на границите за българите и румънците.

Тпй е заявил пред Камарата на общините, че милиони хора от двете източноевропейски страни вече са емигрирали, за да си намерят работа след присъединяването към Европейския съюз през 2007 г. Депутатът определи твърдата риторика срещу пришълците като "безобразна”.

Коментарът му е по повод широко разпространената загриженост сред консервативните депутати от премахването на всички ограничения за румънски и български имигранти от следващия месец.

Бившият вътрешен министър Джак Стро заяви миналия месец, че лейбъристите са направили "грандиозна грешка", като не са последвали примера на другите страни в Западна Европа. Те са поставили временни ограничения върху миграцията след последната вълна от 2004 година.

Водещи

Най-четени