Румънците ще си изберат нов президент на втория тур 11.11 | 12:05

На балотажа сгашният Клаус Йоханис се изправя срещу бившият премиер Виорика Дънчила

От iNews.bg

В Румъния сегашният държавен глава Клаус Йоханис и лидерът на социалдемократите и бивш премиер Виорика Дънчила отиват на балотаж след вчерашните президентски избори, съобщава БНТ. Вторият тур ще се състои на 24 ноември.

Клаус Йоханис печели първия тур на президентските избори в Румъния. Макар да не успя да получи достатъчно гласове, за да вземе мандата още на първия тур, настоящият държавен глава има двойно повече подкрепа в сравнение с основния си съперник - бившият министър-председател Виорика Дънчила.

По данни на екзитпол след приключването на изборния ден Йоханис печели 39% от гласовете, Виорика Дънчила - 22 на сто.

На трето място с 16 процента се класира лидерът на "Съюз за спасение на Румъния" Дан Барна, а на четвърто - независимият кандидат Мирча Дякону и бивш актьор и директор на букурещкия театър с близо 8 на сто.

Избирателната активност е била 48 на сто. На тези избори рекордна активност демонстрираха живеещите в чужбина румънци - 660 хиляди от тях са упражнили правото си на глас, като техният вот не е включен в данните от екзитпол.

В правомощията на президента на Румъния е да номинира министър-председател след консултации с политическите партии, както и да налага вето на закони, одобрени от парламента.

Водещи

Най-четени