Русия: Плевнелиев страда от дефицит на аргументи 19.11 | 16:55

Само преди седмица българският президент заяви, че Русия се готви да води "хибридна война" на Балканите

От iNews.bg

Интервюто на българския президент Росен Плевнелиев пред британския вестник Independent страда от дефицит на аргументи. Това заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Така тя коментира обвиненията на българския лидер по адрес на Русия за кибератаки срещу сайтовете на българските правителствени институции и Централната избирателна комисия. "Очевидно, че това е дефицит на аргументи. Повтарят се вече използвани тези”, каза дипломатът. Тя посъветва да се намерят "компетентни съветници, които биха могли да предпазят България от по-нататъшни груби грешки".

"Да се надяваме, че българският президент ще се въздържа занапред от такива неоснователни, гръмки и странни изказвания", каза Захарова.

Според нея русофобията е тенденцията от миналия сезон.

"А през новия сезон на мода са прагматизма и реализма", отбеляза говорителката на руското външно министерство.

"Тези, които предпочитат да следват модата, без да имат собствен стил, бихме ги посъветвали да следват световните тенденции", добави тя. 

Критиката на Мария Захарова идва след като нашият президент заяви, че Русия се готви да води "хибридна война" на Балканите, целяща да дестабилизира цяла Европа. Той поиска ЕС и НАТО да направят повече за спиране на заплахата от руска агресия.

"Много ефективен и сигурен начин за Русия да дестабилизира Европа е през Балканите, затова Путин се фокусира върху това", заяви президентът. "Нашето послание до ЕС, до генералния секретар на НАТО, нашите партньори и западни съюзници е, че Балканите трябва да бъдат в центъра на европейската политика за сигурност. Направете повече за нас, за да направите повече за самите себе си", призова Плевнелиев.

"Не съм чак толкова голям ястреб и не влизам в такива теми. Балансът в света е толкова крехък, че трябва да си мерим думите. Дори на срещата на Г-20 всички бяха "прибрани” в изказванията си. Така, че няма да коментирам”, коментира темата Бойко Борисов след срещата на Г-20 в Анталия.

Румъния и България ще бъдат следващите жертви на Кремъл, след балтийските държави и Полша.

Такова становище изрази и помощник държавният секретар по въпросите за Евразия Виктория Нюланд на конференция за сигурността в Берлин.

"Страните в източната част на Алианса са заплашени от перспективата да се превърнат в следващите жертви на Кремъл. САЩ, както и НАТО, ще ги подкрепим. Нашето военно присъствие в морето, по суша и във въздуха над Полша, Румъния, България и балтийските държави трябва да бъде силно послание, че те са защитени", заяви Нюланд. 

Водещи

Най-четени