Русия вероятно все повече ще заплашва Полша, Финландия и балтийските държави 01.01 | 17:00

Това твърдят анализаторите на Stratfor в предвижданията си какви биха били последствията от руска победа в Украйна

От iNews

Ако западната военна и финансова подкрепа за Украйна отслабне през 2024 г. и след това, Русия ще запази или дори ще разшири своя териториален контрол над Украйна, което ще увеличи риска от руски агресии срещу други страни на фона на все по-фрагментирания и неефективен Запад. На 14 декември руският президент Владимир Путин проведе голяма пресконференция в края на годината, отбелязвайки първия път от близо две години, когато даде публичен ангажимент от този тип.

Неговите изявления – особено във връзка с неотдавнашното му посещение в Близкия изток – подчертаха подновената увереност на Москва в траекторията на войната в Украйна, руската икономика и властта на Путин преди президентските избори в Русия през март 2024 г.

Така анализаторите на Stratfor обобщават своите предвиждания за това, какви биха били последствията от руска победа в Украйна. Материалът е без редакторска намеса от "Фокус".

- На събитието Путин повтори максималистичните си цели за войната в Украйна.Той заяви, че войната ще приключи само когато Русия постигне целите си: "денацификацията" и демилитаризацията на Украйна и приемането от Киев на "новите териториални реалности" (т.е. руските анексии). Путин също повтори, че Одеса, най-големият останал град на Украйна на Черно море, е руски град - косвена заплаха за разширяване на териториалните окупации на Русия в Украйна.

- Путин заяви, че няма нужда от втора вълна на мобилизация, тъй като достатъчно доброволци подписват договори с руската армия, но не даде подробности за ротационните руски войници.

Неговите коментари подчертаха, че Русия не само има достатъчно войници, за да задържи фронтовата линия, но може да проведе допълнителна мобилизация след президентските избори, ако е необходимо.

- Путин отбеляза, че руската икономика се е върнала към растеж през 2023 г. и ще продължи да расте през следващите години, което прогнозира и Международният валутен фонд. Докато инфлацията в Русия остава висока, в момента около 7% и вероятно ще расте, реалното вътрешно потребление остава стабилно.

 Дългосрочните икономически затруднения на Русия - включително недостиг на работна ръка, липса на растеж на производителността и нарастващ дефицит - вероятно ще продължат. Но въпреки че това може да ограничи апетита на Москва за мерки за мобилизация, тези предизвикателства едва ли ще попречат значително на способността на Русия да продължи да финансира военните си усилия в Украйна през следващите две до три години.


Русия вероятно ще задържи превзетата украинска територия в обозримо бъдеще поради предимството си в човешките ресурси над Украйна, разширяването на военните индустрии и нарастващата умора от войната на Запад.

Освен ако Западът не увеличи количеството, качеството и обхвата на ключови оръжейни системи, които в момента предоставя на Киев (което е малко вероятно предвид политическите спорове по тези въпроси както в Съединените щати, така и в Европейския съюз), Украйна едва ли ще направи териториални придобивки, които могат скоро да сложат край на войната.

Освен това, перспективата Украйна някога да възстанови пълния контрол над регионите Херсон и Запорожие ще става все по-скъпа и по-малко вероятна с всяка изминала година, тъй като руските сили все повече се окопават в позициите си, изграждайки по-дълбоки укрепления и поставяйки повече минни полета.

Това ще спечели време за Русия да използва по-добре своите предимства пред Украйна - които включват по-голяма армия, по-голям внос на ключови системи като дронове и разширяване на капацитета на военната промишленост - за да задържи позициите си и да заплаши с нови офанзиви с надеждата в крайна сметка да спечели война на изтощение.

Междувременно западните правителства ще бъдат изправени пред растящ вътрешен натиск да накарат Украйна да приеме руските условия за прекратяване на огъня, особено без надежден план за това как Украйна може да мобилизира и въоръжи достатъчно сили, за да преодолее тези предизвикателства на бойното поле.

И Москва ще възприеме нарастването на умората от войната в Украйна и Запада като знак, че нейната стратегия работи, което ще мотивира Русия да спечели повече позиции и да продължи атаките си в Украйна, за да изостри тази умора и допълнително да подкопае западната подкрепа за Украйна .

Освен ако Киев не осигури по-голяма финансова и военна подкрепа от Запада, руската окупация на регионите Херсон и Запорожие ще обезкърви Украйна и вероятно ще попречи на присъединяването ѝ към Европейския съюз и НАТО през следващите години, което вероятно ще доведе до стабилно обезлюдяване на страната.

Продължаващата руска окупация на южните Херсонска и Запорожка област е икономически, политически и демографски опустошителна за Украйна.

Контролът на Русия върху части от тези региони напълно отрязва Украйна от Азовско море и означава, че Москва ще затвърди контрола си върху единия бряг на река Днепър, който представлява географското ядро на Украйна и исторически е служил като икономически и идеологически гръбнак на украинската държава.

Присъствието на Русия по Днепър позволява на Москва да контролира украинския търговски трафик нагоре и надолу по реката, която преди е служила като ключов транспортен коридор за украинския износ, като зърно и стомана, за икономическо достигане до световните пазари.

Освен това разрушаването на Каховския язовир през юни 2023 г. ще попречи на стабилизирането на водните нива в долната част на Днепър и ще попречи на използването на реката за регионално напояване, намалявайки селскостопанските добиви в Украйна през следващите години и десетилетия, като същевременно причинява дългосрочни екологични щети.

И накрая, успешната окупация на сухопътния коридор към Крим от Русия вероятно ще бъде сред многото фактори, възпрепятстващи присъединяването на Украйна към Европейския съюз или НАТО, тъй като страните-членки на тези организации вероятно ще търсят яснота по отношение на границите на Украйна, преди да одобрят нейното членство.

Неуспехът да получи членство в ЕС и НАТО само ще затвърди статута на Украйна като несигурна стратегическа сива зона, което ще накара повече украинци да избягат в чужбина, като същевременно възпира онези, които вече са напуснали, да се завърнат някога у дома.

Такова изселване би ускорило демографския спад на Украйна и вероятно допълнително ще попречи на способността ѝ да се защитава, което потенциално ще доведе до постепенно поглъщане на страната от Русия.

- На 21 ноември данни от Агенцията на ООН за бежанците (ВКБООН) показват, че над 6,3 милиона души са избягали от Украйна, откакто Русия започна своята инвазия през февруари 2022 г. Според ВКБООН около 4,8 милиона от тези украинци са избягали в европейски страни; още 3,7 милиона души също са били вътрешно разселени.

Като цяло, това би означавало, че близо една четвърт от приблизително 40-милионното население на Украйна преди войната е било разселено от продължаващата война, като е малко вероятно много от тях да се завърнат и да имат деца в страната, като по този начин изострят демографския упадък на Украйна.

- Още преди инвазията на Русия през 2022 г. населението на Украйна вече беше в тенденция да се свие с около 20% от 2020-та до 2050-та година, което я прави едно от най-бързо намаляващите популации на процентна база в света. Според други скорошни оценки на ООН населението на Украйна никога няма да се възстанови от войната и може да падне под 30 милиона веднага след 2035 г.

Успешните окупации на Русия в Украйна биха затвърдили нейното авторитарно управление за десетилетия и биха я направили по-заплашителна за нейните съседи, тласкайки тези извън НАТО да попаднат по-дълбоко в орбитата на Москва.

Докато Русия държи частите от Запорожка и Херсонска области, които в момента окупира (което изглежда почти сигурно), Москва ще може да определя своята "специална военна операция" в Украйна като успешна, защото ще спори, че в хода на инвазията е превзета стратегически значимата сухопътна връзка с Крим и е възпрепятствала силно способността на Украйна да се интегрира със Запада, като същевременно побеждава оръжията, разузнаването, планирането, тактиката, отбранителното производство и политическата воля на САЩ и НАТО.

Това вероятно ще накара руските военни плановици да понижат оценките си за военната мощ на НАТО и решимостта на западния блок за сигурност да поддържа политическа кохезия. Възприятията сред руския елит и население, че путинизмът е ефективен за увеличаване на силата на Русия на глобалната сцена, също ще нараснат, което вероятно ще позволи на Путин и избрания от него наследник да запазят ориентацията на Русия като ултранационалистична и авторитарна държава.

След затихването на военните действия в Украйна, Русия вероятно ще използва своя мобилизиран човешки ресурс и разширена отбранителна промишленост, за да тормози и сплашва другите си съседи, за да извлече отстъпки от тях.

В Европа Русия вероятно все повече ще заплашва Полша, Финландия и балтийските държави, за да убеди западната общественост, че тяхната опозиционна позиция спрямо Русия е скъпа и ги е направила по-малко безопасни, така че те вместо това да се стремят към деескалация и нормализиране на отношенията с Русия или дори преговори за нова европейска рамка за сигурност.

В Евразия Русия вероятно би сигнализирала на държавите, които се заиграваха с варианта за напускане на нейната орбита - включително най-вече Казахстан, но също така Грузия и Азербайджан - че подобни планове само биха създали допълнителни рискове за тях, вероятно принуждавайки тези страни превантивно да смекчат позициите си спрямо Русия или дори да се съгласят на по-дълбока политическа и икономическа интеграция с Москва.

- На 17 декември германският министър на отбраната Борис Писториус заяви, че "заплахите [на Путин] срещу балтийските държави, Грузия и Молдова трябва да се приемат много сериозно. Това не е просто дрънкане на саби. Може да сме изправени пред опасности до края на това десетилетие".

На 5 декември, в отговор на доклад на влиятелния германски мозъчен тръст DGAP, който предупреждава, че Русия може директно да атакува държава от НАТО само след шест години, ръководителят на Бюрото за национална сигурност на Полша заяви, че Русия може да атакува НАТО след по-малко от 36 месеца.

- Западните оценки за способността на Русия да възстанови въоръжените си сили за война с НАТО през следващите години вероятно са точни, защото предполагаемият край на големите бойни операции в Украйна дотогава би позволил на Русия да използва своите масово разширени оръжейни индустрии и освободени войници, за да заплашва с разполагане по границите на Русия.

- Военните разходи на Русия нараснаха много през последните години. Бюджетът за отбрана на страната за 2024 г. е със 70% по-голям от бюджета за 2023 г. и повече от два пъти по-голям от бюджета за отбрана за 2022 г., който беше три пъти по-голям от бюджета за 2021 г.

Близо 40% от целия бюджет на руското правителство за 2024 г. е предназначен за разходи за вътрешна сигурност и отбрана и този процент може да остане висок през следващите години, тъй като руската оръжейна индустрия се разширява, за да попълни изгубените запаси, като същевременно поддържа износа.

Руските окупации ще засилят съществуващите тенденции на политическа поляризация в САЩ и Европа, което ще доведе до по-изолационистки Запад и ускорен преход към все по-нестабилен многополюсен световен ред на фона на поставянето под въпрос на ангажиментите на САЩ. Успешната окупация на големи части от Украйна от Русия би засилила политическата поляризация на Запада, дори ако президентът на САЩ Джо Байдън бъде преизбран през ноември 2024 г.

В Съединените щати маргинални политически сили, предимно в Републиканската партия, ще твърдят, че милиардите долари, които Вашингтон похарчи за подкрепа на съпротивата на Украйна, са били дадени напразно, което от своя страна ще доведе до увеличаване на антисистемните и изолационистки настроения сред законодателите и гласоподавателите на САЩ.

В Европа това развитие също би подхранвало съществуващата тенденция за нарастване на крайнодесните партии, които твърдят, че парите, похарчени за Украйна, са загуба и че европейските държави трябва да харчат повече за други въпроси у дома или най-малко за тяхната собствена защита, а не тази на Украйна.

Но точно с нарастването на тези политически борби за подкрепата на Украйна на Запад, ще се увеличават и глобалните предизвикателства пред сигурността на фона на все по-многополюсен световен ред.

Успешното използване на сила от Русия, съчетано с неефективността на санкционната кампания на Запада и подкрепата за Украйна, може да насърчи други "държави разбойници" относно жизнеспособността на военната сила, за да изместят динамиката на регионалната мощ в своя полза без по-лоши последици, както Москва и Пекин твърдят, че Украйна показва ограниченията на властта на Вашингтон и ненадеждността на неговите ангажименти.

Това би имало особено остри последици за региони като Близкия изток и Индо-Тихоокеанския регион, където партньорите на САЩ по сигурността биха видели еволюцията на американската реторика за подкрепа на Украйна от "колкото е необходимо" на "колкото можем" като доказателство, че Съединените щати са ненадежден съюзник.

Тъй като пътната карта за подкопаване на ангажиментите на САЩ в областта на сигурността вече е относително ясна (т.е., партийната политизация в Съединените щати), държавите може по-често да посочват примера на Украйна, когато избират дали да следват алтернативни споразумения за сигурност, включително за ядрени оръжия.

- Китай може да стане по-скептичен към желанието на Съединените щати и Европа да пожертват финансиране и оборудване, да не говорим за живота на собствените си войници и служители по сигурността, за да реагират на далечни непредвидени ситуации по света в Източна Азия.

Междувременно Русия може да заплаши НАТО да обвърже ресурсите на САЩ на европейския театър в подкрепа на китайска инвазия в Тайван. Русия вероятно също би била готова да достави на Китай част от разширяващото се производство на ракети, кораби, самолети и други оръжия, за да подкрепи подготовката на Пекин за ескалация спрямо Тайван.

- Списъкът на страните, зависими от ангажиментите на САЩ за сигурност в различна степен, е дълъг, но забележителните съюзници на Вашингтон извън НАТО, които вероятно ще бъдат разтревожени от прецедентите, създадени в Украйна, включват Южна Корея, Япония, Тайван и Саудитска Арабия.

Страните, които обмислят задълбочаване на връзките си със САЩ в областта на сигурността, като Обединените арабски емирства и Виетнам, също може да са по-малко склонни да го направят, като вместо това потърсят по-тесни връзки с Китай и Русия.

- Една успешна руска инвазия в Украйна вероятно ще допринесе и за разпространението на ядрените оръжия. Украйна се отказа от съветските си ядрени оръжия в замяна на западните гаранции за сигурност.

На фона на неуспеха на Запада да изпълни тези гаранции, страните, защитени под сегашния чадър на САЩ, все повече могат да стигнат до заключението, че трябва да имат свои собствени ядрени средства за възпиране.

Ядрените оръжия на Русия също накараха Запада да се колебае дали да позволи на Украйна да използва доставени от Запада оръжия на руска територия, вероятно от страх да не предизвика пряк, потенциално ядрен конфликт с Русия - демонстрирайки полезността на ядрените оръжия за провеждане на нападателни конвенционални войни чрез поставяне на ограничения на желанието на Запада за намеса или подкрепа поради опасения за ескалация.

На този фон, ако има прекратяване на огъня, то вероятно ще бъде при условията на Русия и няма да предотврати нови руски агресии срещу Украйна в бъдеще, осуетявайки възстановяването на Украйна и задълбочавайки съществуващите западни разделения относно подкрепата за Киев. Вероятното запазване на печалбите на Русия в Украйна рискува да представлява руска победа, защото Москва може да попречи на възстановяването на Украйна на приемлива за себе си цена.

Въпреки че Русия е загубила повече войници и оборудване в Украйна и заема по-малко от територията на страната, отколкото вероятно е очаквала, когато за първи път започна инвазията, като изключим по-голямата западна подкрепа за Киев, подобни загуби вероятно са приемливи за Русия, тъй като демографските дупки могат да бъдат преодолени чрез увеличаване на социалния консерватизъм и миграцията от Централна Азия.

Независимо че няколко стотици хиляди образовани млади руснаци са напуснали страната си, откакто тя нахлу в Украйна и обяви последващи мерки за мобилизация, Москва вероятно предпочита тези политически дисиденти да напуснат.

Икономически Москва е в по-добра позиция, отколкото дори сама очакваше, тъй като страната изглежда вероятно ще поддържа стабилност на гърба на износа на енергия и суровини.

Междувременно за Украйна, дори в случай на мирни преговори, слабото западно политическо и военно оборудване може да остави Киев неспособен да накара Москва да се придържа към прекратяване на огъня или да спре усилията си да дестабилизира Украйна.

Всъщност сценарият, при който Западът налива пари във възстановяването на Украйна след прекратяване на огъня, само за да го разруши Русия впоследствие и парите да отидат на вятъра, би бил предпочитан резултат за Москва, който само допълнително ще подхранва политическата динамика, благоприятна за Русия.

Разширяването на военното производство на НАТО и Европейския съюз може да се окаже недостатъчно за укрепване на отбраната на Украйна, но дори ако увеличението на производството надхвърли очакванията, политическата динамика може да попречи на това повече оръжия да достигнат Киев.

В Съединените щати скептиците към подкрепата на Украйна вероятно ще получат влияние в Републиканската партия през следващите месеци и години.

Ако това доведе до недостатъчна политическа помощ от САЩ за Киев, подкрепата за Украйна ще се сблъска с по-големи политически пречки и в Европа.

- Някои твърдят, че Украйна може да осигури победа чрез своето възстановяване, посочвайки опита на Южна Корея след Корейската война. Но тук не са отчетени основните разлики между ситуацията в Южна Корея от 50-те години на миналия век и сегашната ситуация в Украйна, като най-голямата е в обхвата на територията, която трябва да се защитава.

Границата на Украйна с руските сили — включително границата Беларус-Украина, фронтовата линия и безспорната граница Русия-Украина — е дълга 2000 километра, което може да се окаже много по-скъпо за надеждно обезопасяване в сравнение с 250-километровата демилитаризирана зона между Северна и Южна Корея.

 

Водещи

Най-четени