Русия влиза в Световната търговска организация 22.08 | 08:00

Процесът по присъединяване на Федерацията продължи близо 20 години

От Филипа Тодева

След дълги преговори от днес (22 август) Руската федерация официално се присъедини към Световната търговска организация, пише ИТАР-ТАСС.

Заключителното заседание на работната група на СТО бе на 10 ноември 2011 година в Женева и на него беше одобрен пакетът документи за влизане не Русия в СТО.

Окончателно въпросът бе решен на министерска конференция на СТО в Женева на 16 декември 2011 година, където присъединяването на Русия към организацията получи единодушно одобрение.

През юли 2012 г. протоколът за присъединяване бе одобрен от двете камари на руския парламент и на 21 юли закон бе подписан от президента Владимир Путин.

Световната търговска организация е международна организация с цел да координира либерализацията на международната търговия. Тя е наследник на основаното през 1947 година Общо споразумение за митата и търговията (ГАТТ).

СТО се занимава с регулирането на търговията между своите членове, като създава обща рамка за договарянето на търговски споразумения и за разрешаването на спорове чрез принуждаване на членовете на организацията към спазване на приетите от тях споразумения.

В СТО членуват 156 държави, които реализират над 97% от международната търговия в света,както и 30 наблюдатели, повечето от които се опитват да станат пълноправни членове.

Водещи

Най-четени