Русия готви ответни санкции – забрана на транзитните полети за ЕС 05.08 | 10:23

Причината – прекратяването на полетите на нискотарифната компания "Добролет"

От Антония Михайлова

Русия може да забрани транссибирските полети от Европа за Азия като симетричен отговор на европейските санкции, станали причина за прекратяване на полетите на руската нискотарифна компания "Добролет".

Вестник "Ведомости" цитира едновременно три източника, които твърдят, че чиновниците разглеждат възможността за ограничаване или тотална забрана на транзитните полети на европейските авиокомпании през територията на Русия.

По данни на единия от тях обсъждането на възможно ограничение на транзита за европейските превозвачи започнало веднага след първите санкции срещу Русия от страна на ЕС. След преустановяването на дейността на "Добролет" и санкциите, наложени от Украйна срещу руската авиокомпания за полети в Крим, стана ясно, че рестрикциите няма да останат без отговор.

Както твърдят източниците, сега се провеждат консултации на ниво транспортно и външно министерство. Решението за санкциите трябва да бъде взето от правителството. Източник на вестника, близък до външното министерство, уверил, че "всякакви недружелюбни мерки от ЕС, включително в областта на въздушните превози, ще се изучават и няма да останат без отговор".

За полети от Европа към Азия авиокомпаниите използват транссибирски маршрут и плащат за това на "Аерофлот". Доходите на руската авиокомпания в тези договори са 300 млн. долара годишно, а най-големи приходи идват от Lufthansa, British Airways и Air France.

Ако забраната бъде въведена, международните авиокомпании ще бъдат принудени да удължат маршрутите на своите рейсове средно с час – час и половина. В резултат ще нараснат разходите за гориво и за труд на персонала, ще се увеличи и натоварването на техниката.

Тези разходи поставят европейските превозвачи в неравнопоставени условия с азиатските компании – те няма да могат да повишат цените, а задържането им на предишното ниво е невъзможно поради нерентабилност.

Руската нискотарифна компания "Добролет" обяви миналата неделя, че от 4 август прекратява всички полети поради санкциите, които търпи заради Крим. Причина стана това, че компанията е с анулиран договор за лизинг за американски самолети Boeing.

"Добролет" е започнала полети в Крим на 11 юни. Освен за Симферопол компанията е продавала билети за Казан, Екатеринбург, Волгоград, Самара, Перм, Уфа и Сургут.

Водещи