Русия готви солени глоби за пияни шофьори 08.10 | 11:08

Санкциите могат да достигнат средната стойност на автомобил

От Ралица Стоянова

Русия ще наказва сурово шофьорите, които се качват в колата пияни. Глобите се увеличават до средната стойност на автомобил. Предвижда се и отнемане на книжката на пияните водачи за срок от три години, информира insur-info.

Глобите за превишена скорост могат да достигнат до 50 000 рубли.

Правителството настоява  за нулева толерантност към алкохола и иска  допустима доза 0 промила. Това обяви първият вицепремиер Игор Шувалов след съвещание по безопасността на пътното движение при премиера Дмитрий Медведев, пише Insmarket.bg.

Според Шувалов санкцията трябва да е такава, че "водачът и неговото семейство да почувстват материално неблагоприятни последствия от постъпката му, а самият шофьор да разбере, че нарушението му ще натовари значително близките му". Предстои правителството да реши дали сумата на глобата да бъде еднаква за цялата територия на Русия, или да даде право на регионалните правителства сами да определят тежестта на санкцията, а правителството да установи само горна и долна граница на наказанието.

Не е коментирано наказание пожизнено лишаване от права за управление  на автомобила, тъй като в някои райони на Русия е трудно да се живее без автомобил.

Предстои увеличение на глобите и за преминаване на червен светофар, както и за неспазване правилата за преминаване през нерегулирана пешеходна пътека.

Предложенията ще бъдат обсъждани в различни комисии през следващите три седмици до внасянето на законопроекта в Държавната дума. Основните решения трябва да бъдат приети до края на тази година и част от тях да заработят през първото тримесечие на 2013 г.

Водещи

Най-четени