Русия е готова да съдейства на България за разследването на експлозиите 30.04 | 12:59

Това заяви днес на брифинг говорителката на руското външно министерство Мария Захарова

От iNews

Русия е готова, ако получи официално запитване, да разгледа възможностите за съдействие на България в разследването на експлозиите в оръжейни складове. Това заяви днес на брифинг говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"В случай на постъпване на съответно запитване към руските компетентни органи, те ще го разгледат по установения ред и според действащите двустранни споразумения по тези въпроси", каза говорителката.
Захарова отбеляза, че не би искала да навлиза в темата и да дава оценка дали отношенията между Русия и България са стигнали в задънена улица след последните събития, предаде БТА.

Тя заяви, че Русия има за приоритет "взаимодействието, сътрудничеството, развиването на отношенията" и изхожда от "онези принципи, които са основополагащи в международното право". "Друг въпрос е, че на действия, носещи или неприятелски характер, или враждебен характер, или такива, които явно говорят за неправомерно, неравноправно, неадекватно отношение към изграждането на контакти и връзки, на подобно нещо ще отговаряме", добави Захарова.

Руската посланичка в България Елеонора Митрофанова днес бе поканена за среща с изпълняващата длъжността вицепремиер и външен министър на България Екатерина Захариева. Те са провели "продължителен и съдържателен" разговор, обсъден е бил широк кръг въпроси от дневния ред с акцент върху разследването от българската прокуратура на експлозиите в оръжейни заводи в България през периода 2011-2020 г., за които българските власти подозират шестима руски граждани.

След разговора българското външно министерство излезе с официално изявление, в което се посочва, че България ще експулсира още един руски дипломат. След срещата Митрофанова изрази в интервю за ТАСС мнението, че политическото напрежение в двустранните отношения пречи на развитието на пълноценно сътрудничество между двете държави.

"Със съжаление бях принудена да заявя по време на разговора, че общата атмосфера в отношенията между нашите страни, съществуващото политическо напрежение не създава благоприятни условия за пълноценно сътрудничество, включително в областта на туризма, но едновременно изразих надежда за преодоляване на проблема с доверието между нашите държави", каза Митрофанова.

"Предпазлив оптимизъм за това, че все пак ще поемем към нормализиране на отношенията между нашите държавите, все още съществува. Още повече, че по време на разговорите успяхме да постигнем определени компромиси в отношенията и перспективите за сътрудничество. Разчитам, че прагматизмът в отношенията ни ще надделее", добави посланичката.

Водещи

Най-четени