Русия завежда дело за $3 млрд. срещу Украйна 13.01 | 14:40

Киев отказва да плати за облигациите въпреки препоръките на МВФ

От iNews.bg

Русия ще заведе дело срещу Украйна за 3 млрд. долара. Повод за това е мораториумът, който правителството в Киев наложи върху изплащането на заемите, получени по-рано от Русия. Искът ще бъде заведен в края на януари, съобщават руският министър на финансите Антон Силуанов и заместничката му Светлана Никитина.

На 18 декември м.г. украинското правителство въведе мораториум върху изплащането на дълговете към Русия. Документът обхваща включително и заемите на две украински компании – КБ "Южное" и "Укравтодор", към руски банки, чийто общ размер е 507 млн. долара. Също така стана известно, че Киев е готов да се съди с Москва за въпросния дълг от 3 млрд. долара, припомня "РИА Новости".

Съветът на директорите на Международния валутен фонд (МВФ) призна дълга на Украйна за валиден. От там обявиха, че принадлежащите на Русия облигации в рамер на 3 млрд. долара представляват официален дълг. А в същото време Киев не е осъществил съответните плащания, произлизащи от безусловните му ангажименти във връзка с настъпилия падеж. В същото време не е било отправено и никакво предложение по повод задълженията, смятат от МВФ.

В тази връзка Москва възнамерява да се възползва от правото си да заведе дело срещу Киев. "Ако Украйна не изплати цялата дължима сума по облигациите в рамките на съответния период, Русия ще предприеме действия и ще се възползва от всички съществуващи правни механизми, за да изиска от Киев изплащането на облигационния заем.

Водещи

Най-четени