Русия заплашва с оръжие нарушителите на примирието в Сирия 21.03 | 17:48

От 27 март насам са регистрирани 250 обстрела, заради които ежедневно загиват мирни граждани

От iNews.bg

Русия открито заплаши групировките, които нарушават споразумението за прекратяване на огъня в Сирия. От утре въоръжените сили на страната ще бъдат приведени в готовност за удари срещу всеки, който системно не спазва условията на примирието. Това става ясно от думите на ръководителя на руския Център за мониторинг на прекратяването на огъня в базата "Хмеймим" Сергей Кураленко. Той обясни и че Москва е готова да предприеме тази крачка, тъй като от влизането в сила на споразумението за примирие на 27 февруари то е било нарушавано близо 250 пъти, предаде ТАСС.

"Ако Русия не получи скоро от САЩ отговор относно предложенията си относно режима на контрол на прекратяването на огъня, тя е готова, считано от 22 март, да предприеме едностранни действия и да употреби военна сила срещу въоръжените групи, които системно нарушават примирието", заявява пък началникът на главното оперативно управление на руския Генерален щаб Сергей Рудской. Той допълва и че ежедневно, в резултат на провокативни действия и откриване на огън в Сирия загиват мирни граждани.

Рудской припомня, че още преди влизането в сила на споразумението за примирие, руското военно министерство е предало на представителите на САЩ първоначалния проект за план по осигуряване на спазването на режима на прекратяване на бойните действия. Поради различния в гледните точки между двете страни на 5 март до американците е изпратен редактиран компромисен вариант, придружен с предложение за спешна среща на експертно ниво, на която документът да бъде съгласуван. До момента обаче от страна на Вашингтон отговор не е постъпвал. Поради тази причина от утре Русия е готова да предприеме военни действия срещу нарушителите на примирието.

Водещи

Най-четени