Русия и Китай започнаха мащабно военно учение 21.08 | 17:52

Десетки кораби и самолети и над 500 войници се включват в „Морско взаимодействие 2015“

От Кристиан Костурков

Русия и Китай дадоха старт на мащабно съвместно военноморско учение. Началото му беше дадено днес във Владивосток от ръководителите му от двете страни – вицеадмирал Александър Федотенков и контраадмирал Ван Хай. Става въпрос за втори етап от съвместните действия на военноморските сили на двете държави, който протича под името "Морско взаимодействие 2015" (II).

"Първата част на руско-китайската инициатива, която беше проведена през пролетта, показа, че руските и китайските моряци могат ефективно да изпълняват задачи в сложен район като Средиземно море", заяви по време на днешната церемония по откриването на учението Александър Федотенков, предаде "РИА Новости". От своя страна китайският му колега Ван Хай отбеляза, че двете страни трябва да бъдат готови да отразят всякакви съвременни заплахи. "Трябва да сме наясно, че мирът в морето – това е залог за икономическото развитие на нашите държави, а също и залог за мира по света", казва контраадмиралът. По време на откриването на учението във Владивосток и представителите и на двете страни дебело подчертават, че маневрите не са насочени срещу нито една друга държава.

Активната фаза на учението ще протече между 24 и 27 август. В него ще вземат участие общо 22 кораба и подводници, до 20 самолета и хеликоптера, над 500 морски пехотинци и 40 други бойни единици. В програмата на маневрите са предвидени отбранителни действия срещу бойни подводници, кораби, самолети, ще бъдат проведени и стрелби по различни цели. Кулминацията на учението ще бъде съвместен руско-китайски десант по въздух и вода, който ще се проведе на полигона Клерк край Приморие. Тук за първи път морски пехотинци от Русия и Китай ще стъпят заедно на руска територия. Краят на военноморското учение е предвиден за 28 август.

Водещи

Най-четени