Русия и САЩ ще провеждат съвместни въздушни атаки срещу „Ислямска държава“ 12.10 | 19:14

Москва и Вашингтон се разбраха да координират ударите си по въздух в Сирия

От iNews.bg

Русия и водената от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава" се договориха за координирани и съвместни въздушни операции срещу бази и олекти на джихадистите в Сирия. Това съобщи руският министър на външните работи Сергей Лавров на пресконференция в Москва, предаде РИА Новости, цитирана от Фокус.

"Заинтересовани сме от това между тази коалиция, която създадоха САЩ и в която влизат много държави от арабския свят, включително страни от Персийския залив, и нашите военни, които сега работят в Сирия, да бъде установена координация. Става въпрос не само за изработването на правила, изключващи непреднамерените инциденти, но и за координация на съвместни действия", отбелязва Лавров.

Руският първи дипломат обаче смята, че "партньорите на Русия от американската коалиция все още не са готови да обменят разузнавателна информация с руските си колеги."

 

Междувременностана ясно, че за последните 24 часа руските военновъздушни сили са поразили 53 цели в Сирия. Това предаде АФП, като се позовава на изявление от руското министерство на отбраната.

По думите на говорителя на министерството Игор Конашенков руските самолети са нанесли удари в провинциите Хама, Хомс, Латакия и Идлиб, като са унищожили командни постове на "терористи", тренировъчни лагери и складове за амуниции.  

Водещи

Най-четени