Русия избира нов парламент 18.09 | 12:02

За първи път от 13 години половината депутати в Думата ще бъдат избрани мажоритарно

От iNews.bg

Днес в Русия се провеждат парламентарни избори. Гражданите на страната, които се намират в родината си или в чужбина, ще гласуват за 450-те места в Държавната Дума. Очаква се новият руски парламент да не се различава от настоящия и 4-те партии, които в момента влизат в него, да запазят позициите си. В същото време останалите 10, които са се регистрирали за днешния вот, нямат шансове да прескочат 5-процентната бариера за влизане в парламента. Паралелно с това прогнозите са, че "Единна Русия” на Владимир Путин ще ще остане да доминира и в новата Дума. В момента тя има 315 депутата от общо 450 в парламента.

Интересен факт е, че днес изборите в Русия се провеждат за първи път по системата, използвана до 2003 г. Чрез нея половината депутати ще бъдат избрани от партийните листи. Останалите 225 ще бъдат избрани мажоритарно.

До 11:00 ч. московско време (съвпада с българското) избирателната активност е малко над 10%, съобщава зам.-шефът на руския ЦИК Николай Булаев, цитиран от "РИА Новости”. По същото време в 2 от най-източните области на страната изборният ден е закрит. Така в Камчатския край и Чукотската република вече започва броенето на бюлетините.

Водещи

Най-четени