Русия изпрати 10 кораба и 2 подводници към Сирия 28.08 | 17:12

Бойната армада е в помощ на операцията на армията на Асад в Идлиб, твърдят руски медии

От iNews.bg

Руските военноморски сили изпращат най-голямата си оперативна бойна група към Средиземно море от началото на намесата на Москва в конфликта в Сирия през 2015 г., предаде Ройтерс, цитирайки в. "Известия". Армадата включва десет кораба и две подводници , като повечето от корабите са въоръжени с ракети "Калибър". Очаква се към групата да се присъединят още кораби, предаде БНР.

Според "Известия" групата ще може да окаже помощ на сирийската армия при военната ѝ операция в провинция Идлиб, посочва Ройтерс. 

В нейния състав били ракетният крайцер "Маршал Устинов", големият противолодъчен кораб "Североморск", стражевият кораб "Питливий", фрегатата "Адмирал Григорович", стражевите кораби "Адмирал Ессен" и "Адмирал Макаров", малките ракетни кораби "Град Свияжск", "Великият Устюг", "Вишний Волочок" и димелово-електрическите подводници Б-268 "Великият Новгород" и Б-271 "Колпино".

Същевременно министърът на отбраната Сергей Шойгу заяви, че руски военни преговарят с лидери на въоръжени групи в Идлиб за постигане на мирно решение в контролираната основно от бунтовници и ислямистки сили провинция.

Шойгу каза, че целта на тези преговори е постигане на решение, подобно на станалото в районите Източна Гута и Дераа, които вече са под контрола на режима в Дамаск.

Водещи