Русия иска обяснения от НАТО и реакция на ООН за сваления Су-24 24.11 | 16:49

Днес Турция прояви агресия и показа подкрепата си за „Ислямска държава“, казва зам.-председателят на Думата

От Кристиан Костурков

Москва иска обяснения не само от Турция, която свали днес руски боен самолет, но и от НАТО. Такова мнение изразява зам.-председателят на Държавната Дума Николай Левичов в свой коментар, публикуван на страницата на неговата пария "Справедлива Русия". "Турция е член на НАТО. Затова ние чакаме обяснения както от властите в Анкара, така и от Северноатлантическия алианс", казва той по повод сваления днес руски бомбардировач Су-24 над сирийска територия от турски изтребители.

Левичов казва още, че за първи път от края на студената война държава-член на НАТО умишлено атакува и унищожава руски военен самолет. "Това не можем да го наречем по друг начин, освен акт на агресия. Оправданията, че са били подадени 10 предупреждения към някакъв си неразпознат самолет, това са приказки за глупаци", казва Левичов. И допълва, че Русия трябва да отговори на това нападение с адекватни, но и крути мерки.

Според него веднага трябва да се пристъпи към евакуация на всички руски туристи и граждани от Турция, да се спрат всички полети между двете държави, а също и да се отмени безвизовия режим. Също така Москва трябва моментално да замрази и всички съвместни икономически проекти, включително и "Турски поток". "Освен, ако веднага не постъпи официално извинение от Анкара", категоричен е Левичов.

Москва очаква и реакция от страна на ООН. И не само по отношение на сваления руски самолет, но и във връзка с поддръжката, която Анкара оказва на радикални ислямисти, смята още зам.-председателят на руския парламент. "Днес беше нанесен удар в гърба на наши пилоти. Така Сваляйки руски бомбардировач, Турция напълно се солидаризира с "Ислямска държава". Ако съдя по информацията, която се подава от турска страна във връзка с инцидента, това явно е планирана провокация", категоричен е Левичов.

Според него не е изключено и с днешните си действия Турция да се окаже обвинена в поддръжка на терористите. "На съвместно заседание на Държавната Дума и Съвета на федерацията (двете камари на руския парламент – бел.ред.) миналия петък депутатите поставиха въпроса за създаване на международен трибунал за "Ислямска държава", където съратниците на терористите да бъдат съдени. Днес турските власти направиха сериозна заявка за скамейката на подсъдимите. Освен, ако не промени коренно двуличното си поведение в региона", казва Левичов.

Водещи

Най-четени