Русия ликвидира позиции на "Азов" чрез тежката огнехвъргачна система ТОС-1A Солнцепек ВИДЕО 22.03 | 13:14

Същото страховито оръжие беше използвано по време на военната операция в Сирия, конфликта в Нагорни Карабах през 2016 г. и Втората карабахска война през 2020 г.

От iNews.bg

Русия се хвали, че операцията по "освобождаването" на Мариупол продължава. За унищожаване на позициите на бойците от неонацисткия полк Азов руската армия използва тежки огнехвъргачни системи "ТОС-1A Солнцепек", съобщават световните агенции.

В Мариупол продължават ожесточените улични боеве. Един от ключовите възли на отбраната на града е заводът Азовстал. Там се вкопават бойци от неонацисткия полк Азов.

За унищожаване на вражески позиции руската армия използва "ТОС-1A Солнцепек". Бойците от Азов публикуваха видео от "Азовстал", заснето от дрон. Показва как позициите в завода са удряни от термобарични боеприпаси. Техните прекъсвания водят до рязко увеличаване на натиска и очевидно причиняват значителни щети на украинските военни.

ТОС-1A "Солнцепек" е усъвършенстван модел на съветската тежка огнехвъргачка ТОС-1 "Пинокио". Машината е създадена на шасито на танка Т-72 през 2001 г. Способен е да стреля с димозапалителни и термобарични боеприпаси с калибър 220 мм на разстояние до 3000 (а с най-новите ракети до 6000) метра.

Тежката огнехвъргачна система ТОС-1A беше използвана по време на военната операция в Сирия, конфликта в Нагорни Карабах през 2016 г. и Втората карабахска война през 2020 г.

Водещи