Русия не очаква скоро пробиви в отношенията със САЩ 22.12 | 14:13

Кремъл няма прекомерен оптимизъм, контактите са замразени на всички нива

От iNews.bg

Кремъл определи отношенията със САЩ като "замразени на всички нива", изразявайки надежда, че това ще се промени след встъпването в длъжност на новия американски президент Доналд Тръмп. Москва обаче не очаква да се стигне до някакви пробиви в тази връзка в непосредственото бъдеще. Това заяви говорителят на руския президент Владимир Путин – Дмитрий Песков, предаде Аосшиейтед прес, цитирана от БТА.

В интервю за телевизия "Мир" Песков посочи, че Кремъл очаква новото правителство на САЩ да предприеме "нов и по-конструктивен подход", като същевременно предупреди да няма "прекомерен оптимизъм". По думите му е "малко вероятно Вашингтон да даде назад по отношение на мерки като разполагането на сили на НАТО близо до границите на Русия или бързо да отмени санкциите срещу Москва".

"Никога не сме носили розови очила... Ясно разбираме, че всеки американски президент на първо място ще защитава интересите на страната си", подчерта говорителят на Путин.

Той отхвърли твърденията на опонентите на Тръмп, че избраният президент на САЩ е прекалено благоразположен към Русия, определяйки ги като проява на "русофобия". "Все още не знаем какъв президент ще бъде Тръмп и каква позиция ще възприеме по отношение на Русия", каза Песков.

Според него двете страни трябва да разговарят по съществуващите проблеми. "Ако нашите партньори покажат готовност да водят диалог за намиране на решения, отчитайки взаимните безпокойства, това ще ознаменува нов подход", изтъкна говорителят.

Песков отхвърли твърденията на президента Барак Обама за руска държавна намеса в американските избори за президент. Той посочи, че действащият държавен глава на САЩ нееднократно е повдигал въпроса пред Путин, но рускиятпрезидент категорично е опровергал това.

"Ако се отправят подобни обвинения, ние имаме правото да поискаме обяснение, доказателство и доводи. Засега не сме получили нито едно от тези неща", каза Песков, отхвърляйки твърденията на САЩ за хакерски атаки.

Водещи

Най-четени