Русия обвини Запада в разпалване на гражданска война в Украйна 14.04 | 15:05

Украинската гвардия всеки момент може да нахлуе в източната част на страната

От Антония Михайлова

Русия обвини Запада и САЩ в разгаряне на гражданска война в страната и поиска от "западните спонсори на майданците да обуздаят своите подчинени".

Руското дипломатическо ведомство нарече престъпна заповедта на украинските власти за използване на армия за смазване на протестите.

Настояваме поддръжниците на "Майдана", свалили легитимния президент на Украйна, незабавно да прекратят войната със собствения си народ и да изпълнят всичките си ангажименти по споразумението от 21 февруари", предава пресслужбата на руското външно министерство.

Оттам решително осъждат заповедта на изпълняващия длъжността президент на Украйна Александър Турчинов да използва армия срещу опозиционерите.

"Решително осъждаме опитите за прилагане на груба сила срещу протестиращите и активистите със задействане на бойците на "Десен сектор" и други незаконни въоръжени формирования. Особено възмущение предизвиква престъпната заповед на Турчинов да използва армията за потушаване на протестите", се казва още в съобщението.

Според руското външно министерство прекаляват и западните страни, които според ведомството на Сергей Лавров носят отговорност за разгарянето на гражданска война в Украйна.

"Западните спонсори на майданците, както и стоящите зад тях САЩ, трябва да обуздаят излезлите си изпод контрол подопечни, като ги накарат да се дистанцират от неонацистите и прочие екстремисти, да прекратят прилагането на въоръжени сили срещу украинския народ и незабавно да започнат национален диалог с равноправното участие на всички региони в интерес на бързото провеждане на радикални конституционни реформи", съобщава външното министерство на Русия.

В същото време сваленият от власт Виктор Янукович призова на извънредна пресконференция в Ростов на Дон за спешно провеждане на референдум по въпросите за съдбата на страната. Според него "Украйна с единия крак е стъпила в гражданска война", съобщава ИТАР-ТАСС. Янукович подчерта, че Украйна се движи към банкрут, а народът на страната никога няма да приеме диктата на националистите. Новата киевска власт носи отговорност и не може да издава заповеди да се стреля по украинския народ, заяви Янукович.

Сваленият президент също отбеляза, че така наречената киевска лига е издала престъпна заповед за прилагане на сила и задействане на редовната армия срещу мирното население в Югоизточна Украйна, и заяви, че Съединените щати са пряко съпричастни към събитията в страната. Според него те действали чрез своите дипломатически възможности, както и чрез спецслужбите.

Междувременно изтече срокът на ултиматума на украинските власти, които изискаха от протестиращите до девет часа сутринта в понеделник, 14 април, да освободят окупираните административни сгради. В случай на неизпълнение на изискването изпълняващият длъжността президент на Украйна Александър Турчинов обеща да започне военна операция срещу протестиращите с участието на сили от Националната гвардия.

Спецоперация в Източна Украйна с участието на армията може да започне всеки момент. Това каза ръководителят на службата за сигурност на Украйна Валентин Наливайченко. По думите му силите за сигурност са готови да стрелят на месо.

Водещи

Най-четени