Русия обвини САЩ, че са заслепени от целта да отстранят Асад 23.09 | 17:46

Сергей Лавров е готов да изправи военни наблюдатели в Сирия

От Елица Елефтерова

Русия може да изпрати свои военнослужещи, които да помогнат в планираната операция за премахване на химическите оръжия в Сирия. Това заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров.

Той е посочил пред руската телевизия, че военни наблюдатели биха могли да помогнат на Сирия да унищожи своите запаси в изпълнение на американско-руската сделка, съобщава BBC.

Лавров обаче обвини САЩ, че са използвали "изнудване" за резолюцията на ООН за Сирия. От Организацията за забрана на химическото оръжие (OPCW) посочват, че Сирия е изпълнила крайния срок за представяне на информация за 1000-тонния си химически арсенал.

Това е първата стъпка в сделка, осъществена с посредничеството на Русия и САЩ, за отстраняване на оръжието от средата на следващата година.

Не е необходим голям контингент от руски войски за осъществяването на този план, необходима е по-скоро малка чета от наблюдатели, посочва Лавров. Арабските страни и Турция също може да бъдат част от мисията за наблюдение, предложи той.

В същото интервю Лавров обвини САЩ, Великобритания и Франция, че са "заслепени" от своята цел за смяна на режима в Сирия. Той заяви, че западните страни са заплашили да спрат осъществяването на сделката за химическото разоръжаване на Сирия, ако Русия не подкрепи резолюцията на ООН за водене на военни действия срещу правителството на президента Башар ал-Асад.

Водещи

Най-четени