Русия обяви наградата "Сахаров" за обезценена, защото ЕП я е присъдил на Навални 21.10 | 15:30

"Уважаваме Европарламента, но никой не може да ни накара да проявяваме уважение към подобни решения", заяви говорителят на Кремъл - Дмитрий Песков

От iNews.bg

Решението на Европейския парламент да удостои с наградата "Сахаров" за свобода на мисълта намиращия се в затвора критик на Кремъл Алексей Навални обезценява самото название на тази награда. Това заяви днес пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Подобно решение на Европарламента навярно девалвира съществено значението на тези думи ("свобода на мисълта")", каза говорителят. Песков подчерта, че Русия уважава Европейския парламент.

"Но никой не може да ни накара да проявяваме уважение към подобни решения", добави той. "Подобни решения вземат хора, които конкретно в този епизод и конкретно в историята с този осъден, просто не разполагат с достоверна информация", каза прессекретарят на президента Владимир Путин.

Във вторник Навални бе удостоен с присъжданата от Европейския парламент награда "Сахаров" за свобода на мисълта. Той спечели отличието заради усилията си за оспорване на контрола на Владимир Путин върху властта в Русия.

Навални излежава наказание от две години и половина затвор за нарушаване на разпоредбите на съда по предишна условна присъда - мярка, която той определя като политически мотивирана.

Наградата носи името на съветския физик Андрей Сахаров (1921-1989 г.), нобелов лауреат за мир за 1975 г., един от лидерите на правозащитното движение в Съветския съюз. Лауреатите получават диплома и чек за 50 000 евро.

Водещи

Най-четени