Русия отрече да използва износа на природен газ като инструмент за изнудване на Европа 28.04 | 10:45

Преминаването към търговия на газ в рубли се дължи на собствените действия на ЕС. Това каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

От iNews.bg

Русия отрече да използва износа на природен газ като инструмент за изнудване на Европа. Преминаването към търговия на газ в рубли се дължи на собствените действия на ЕС. Това каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

В сряда председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен нарече решението на Газпром да спре износа за Полша и България "неоправдан и неприемлив ход", като подчерта "ненадеждността на Русия като доставчик на газ".

"Това не е изнудване. Русия е била и остава надежден доставчик, ангажиран със задълженията си. Условията, които бяха посочени в президентския указ, са продиктувани от безпрецедентни враждебни стъпки срещу нас", каза Песков.

Той добави, че решението е съобщено на купувачите на газ много преди да влезе в сила. "Бяхме ограбени от значителна част от нашите резерви. И за да избегнем повторение, беше необходим преход към нова система", поясни говорителят на Кремъл.

Песков отново предупреди, че ако страните купувачи не преминат към схемата за сетълмент в рубли, доставките за тях ще бъдат прекратени.

Водещи

Най-четени