Русия официално става член на СТО 16.12 | 07:15

Договорът за присъединяване ще бъде подписан на церемония в Женева

От iNews.bg

По време на официална церемония в Женева Русия ще стане новия член на Световната търговска организация (СТО). Реалното членство на страната обаче ще стане не по-рано от август 2012 година, защото документът, който ще бъде подписан днес (16 декември), ще трябва да получи ратификация от страна на руските органи.

Преговорите за членството на федерацията в СТО продължиха 18 години. През това време страната проведе двустранни преговори с всички останали членове на организация, допълват от Европейската комисия (ЕК). Включването на Русия обаче е от ключово значение за ЕС – страната е един от най-важните търговски партньори на общността. През 2010 година общата стойност на търговските отношения между двете страни се изчислява на 244 млрд. евро.

Държавите от ЕС са сред най-важните инвеститори в Русия – близо 75% от всички външни инвестиции идват от членовете на общността. По тази причина и влизането в СТО е от ключово значение – то ще доведе до намаляване на мита и спазване на принципите на честната търговия и от двете страни.

По време на 8-мата Министерска конференция на СТО, която се провежда от 14 до 17 декември, ще бъдат подписани договорите за членство и на Черна гора и Самоа. Това ще стане в последния ден на срещата.

Самоа е втората развиваща се държава, която влиза в организацията, след като през октомври беше одобрена кандидатурата на Вануату. Членството на Черна гора пък се оценява като важна крачка към европейската интеграция на балканската държава. Подгорица започна да преговаря за влизането си в СТО през 2004 година.

Самоа подаде молба за членство още през 1998 година.

Водещи

Най-четени