Русия размаха пръст на Турция за сваления самолет 11.10 | 21:05

Анкара настоява, че е действала от съображения за сигурност

От Владислав Рашков

Русия обвини Турция, че е застрашила живота на руски граждани, които са пътували на борда на сирийския пътнически самолет, който бе свален, предаде Reuters.

Действията на турските власти са били продиктувани от съмненията, че самолетът е пренасял оръжия за режима на Башар Асад. Турският премиер Ердоган заяви, че самолетъг е превозвал боеприпаси,  предназначени за сирийското министерство на отбраната. 

От своя страна Сирия коментира действията срещу самолета като акт на пиратство, което допълнително ще задълбочи обтегнатите отношения между двете страни. Турция наскоро каза, че ако снаряди продължат да падат на територията ѝ, ще увеличи отбранителните стрелби.

Русия остана възмутена от случилото се и поиска обяснение от турската страна. Анкара заяви, че е действала съгласно международното право, след като заподозряла, че на борда на самолета се пренасят незаконни товари. След направена конфискация самолетът е бил освободен и е продължил курса си.

Властите засега отказват да кажат какво е било взето от борда, но турски вестник публикува версията, че това е била радиотехника. Турция бе категорична, че при подобен случай, отново ще предприеме същите действия.

Конфликтът в Сирия заплашва вече да излезе извън границите на страната, застрашавайки сигурността на Турция и на Близкия Изток като цяло.

Русия е оказвала подкрепа на сирийския президент Башар Асад още от началото на вътрешния конфликт.

Водещи

Най-четени