Русия се запъти към фалит 07.04 | 18:00

Москва е направила плащанията в рубли към Националния депозитар за сетълмънт и с това руското финансово министерство смята, че е изпълнило задължението си в пълен размер

От Ани Романова

Русия върви към фалит, след като във вторник САЩ затегнаха санкциите за Москва и спряха възможността й да плаща външния си дълг чрез използване на валутните й резерви, блокирани в американски банки. 

Финансовото министерство на Русия съобщи, че е трябвало да направи плащания към държателите на две емисии руски облигации, но чуждестранна банка (чието име не се споменава) е отказала да обработи нареждане за 649,2 млн. долара. Това веднага е предизвикало спекулации за потенциален технически дефолт, съобщава Bloomberg.

Русия е направила плащанията в рубли към Националния депозитар за сетълмънт и с това руското финансово министерство смята, че е изпълнило задължението си в пълен размер.

Нито една гаранция в облигационните договори обаче не позволява възможността Русия да плаща в рубли. Ако не плати в 30-дневния гратисен период, страната е заплашена с фалит. 

През март Москва успя да се разплати с облигационерите като използва валутните си резерви в чужбина, въпреки че бяха вече блокирани заради военната инвазия в Урайна. Сега това изключение се премахва. 

"Русия ако иска да си плаща външния дълг, трябва да посегне на приходите от продажби на газ и петрол - или да спре да плаща", коментира икономистът Георги Ангелов. Той посочи, че плащането в рубли на практика е невъзможно, защото рублите ще бъдат сложени в сметки в руска банка и ще бъдат блокирани. Така че кредиторите няма да получат дори и рубли. 

В този смисъл плащане по външния дълг няма и започва да тече 30-дневен гратисен период. Ако Русия не успее да плати, ще се съберат съответните комитети за да обявят страната във фалит и ще се задействат застраховките (CDS) по държавния дълг. 
"Парадоксът е, че с фалита Русия ще удари собствените си поддръжници на Запад. Ще бъдат ударени най-вече тези инвеститори, които са заложили на Русия и вярват в Путин (повечето от останалите са се отървали от руските книжа още в началото на войната през февруари). Някои инвеститори купиха руски книжа след началото на войната с цел да спечелят от срива на цените им - не са невинни жертви, а са взели съзнателно решение да поемат този риск", посочва икономистът Георги Ангелов.

"Въпросът с дефолта е по-сложен", коментира Абдул Кадир Хусейн, ръководител на управлението на активи с фиксирана доходност в базираната в Дубай Arqaam Capital, цитиран от Bloomberg. "Русия може да твърди, че иска да плати, че има парите да плати, но банките не ѝ позволяват да плати. Не съм сигурна как съдилищата ще възприемат това".

Тъй като дефолт от страна на Русия става все по-вероятен, инвеститорите се запасяват с кредитни суапове, свързани със страната. Облигационните договори на Русия са за около 40 млрд. долара.

Водещи

Най-четени