Русия се изключва пробно от интернет 11.02 | 18:38

Това е част от подготовка за бъдеща кибервойна

От iNews

Русия планира за кратко да се изключи от интернет като част от подготовка за бъдеща кибервойна, предаде Би Би Си.

Тестът означава, че данните, преминаващи между руски граждани и организации в рамките на страната се запазва, но не и на международно ниво. Закон за техническите промени, необходими за независимо опериране, бе внесен в руския парламент миналата година. Тестът предстои преди 1 април, но точна дата не е известна.

Проектозаконът, наречен "Национална програма за дигитална икономика", изисква от интернет доставичиците да осигурят връзка в случай на атака на чужди сили с цел изолиране на страната онлайн. НАТО и съюзниците ѝ са заплашвали Русия заради кибератаки и друга онлайн намеса, за която често е обвинявана Москва. Мерките, заложени в закона, включват създаване на собствена руска система за имена на домейните, така че работата на интернет да продължи при липса на връзка с базирани в чужбина сървъри.

Руски медии отбелязват, че фактически се създава нова дублираща техническа система, както и руската спътникова система ГЛОНАСС, която е аналог на американската GPS. Очаква се много от положенията в съответния законопроект да бъдат коригирани на второ четене, информира БНР.

Водещи

Най-четени