Русия съкращава по-бързо ядрения си арсенал от САЩ 02.06 | 08:28

Арсеналът на САЩ от балистични ракети и ядрени бойни глави надвишава този на Русия, според данни на Държавния департамент

От Кремена Бедерева

Арсеналът на САЩ от балистични ракети и ядрени бойни глави надвишава този на Русия, според данни на Държавния департамент, на които се позовават световните агенции.

Данните показват Русия разполага с 1537 ядрени бойни глави, което е малко над тавана от 1550 бойни глави, който Москва и Вашингтон трябва да достигнат до 2018 г. по силата на договора СТАРТ-2.

САЩ сега имат 1800 ядрени бойни глави, уточнява още БТА. От данните става още ясно, че Вашингтон притежава 882 средства за доставка на ядрените бойни глави и носители.

Сред тези средства и носители са междуконтитенталните балистични ракети, балистичните ракети, изстреляни от подводници и стратегическите бомбардировачи. Русия има едва 521 средства за доставка и носители.

Договорът СТАРТ-2 за съкращаване на настъпателните оръжия беше подписан от САЩ и Русия на 8 април миналата година и влезе в сила на 5 февруари 2011 г., припомнят Франс прес и ИТАР-ТАСС.

Разпространените данни са към 5 февруари тази година. Договорът е подписан за 10 години, предвижда 30-процентно съкращаване на ядрените бойни глави и ограничава до 700 средствата за доставка и носителите.

Водещи

Най-четени