Русия твърдо решена да спре трибунал за падналия малайзийски самолет 29.07 | 15:21

Съветът за сигурност на ООН обсъжда създаването на институцията

От Ралица Илиева

Очаква се в сряда Русия да наложи вето по време на Съвета по сигурността към ООН на решението да се проведе международен съд, за да се установят виновните за падането на самолета на Малайзийските авиолинии над Украйна преди година.

Външните министри на Холандия, Австралия и Украйна ще изразят своите позиции по време на емоционална среща по повод годишнината от смъртта на 298-те души на борда на полет MH17. Това именно са и петте страни, които разследват случая.

Русия заяви позицията си срещу решението за международен съд по случая, като представи собствено предложение, в което се изисква справедливост за хората, причинили катастрофата, но без да се свиква межународен трибунал.

Руският посланик във Великобритания, Александър Яковленко пък заяви, че такова действие би значело ''сигурен начин да се политизира казуса, като се представи като заплаха за международната сигурност''.

Междувременно, британският външен министър Дейвид Ливингтън заяви позицията на своята страна за това, че трибуналът е крайно необходим, за да се осигури справедливостта за жертвите на инцидента.

''От фундаментално значение е да се осигури справедливост за всички невинни и затова ние силно подкрепяме свикването на международен трибунал, за да може отговорните да понесат своето наказание. Надяваме се да привлечем и силна международна подкрепа,'' допълни Лидингтън, цитиран от London Evening Standard.

Според Украйна и Запада, самолетът е бил ударен по време на въздушна атака извършена от руски войници или от подкрепяни от Русия сепаратисти на територията на Украйна. Русия отхвърли многократно подобни обвинения.

Водещи

Най-четени