Русия тотално ще следи гражданите си, САЩ пасти да ядат 21.10 | 12:11

Спецслужбите получават достъп до всички данни и трафик на потребителите

От Антония Михайлова

До края на годината в Русия ще влезе в сила заповед на Министерството на комуникациите, според която спецслужбите ще получат пълен достъп до данните на потребителите на интернет, включително телефони, IP адреси и акаунти. Под контрол ще попаднат и лицата, регистрирани в социалните мрежи, потребителите на чата ICQ, абонатите на интернет телефония.

Проектът, подготвен още през пролетта, наскоро беше съгласуван предварително с Федералната служба за безопасност (ФСБ) и сега трябва да премине регистрация в правосъдното министерство, пише "Коммерсант".

Интернет провайдърите ще бъдат задължени да съдействат на спецслужбите – в частност да включат мрежите си към спецоборудване за запис и съхранение на интернет трафика. Всички те ще бъдат задължени да сторят това до 1 юли 2014 година.

Въпросната заповед нарушава конституционните права на гражданите, някои федерални закони и кодекси, сочат експерти и юристи. Така се нарушава правото на неприкосновеност в личния живот, тайната на кореспонденцията, на телефонните разговори, пощенските, телеграфните и други съобщения, отбелязват магистрати.

Още от 2008 година в Русия действа система за оперативно-издирвателни мероприятия, изискваща от операторите да предават в спецслужбите номера на телефони и местоположение на мобилни абонати. Новата заповед е обновяване на тези изисквания, а разликата е в това, че операторите досега не бяха задължени да записват и съхраняват данните на интернет потребителите.

Правителството също предлага да се разширят пълномощията на ФСБ в сферата на информационната сигурност. Миналата седмица то внесе в Държавната дума законопроект, даващ на ФСБ пълномощия да проследява и улавя организирани компютърни атаки, както и представители на терористични и екстремистки групировки, провикващи в мрежата.

Вносителите на законопроекта смятат, че в дадената ситуация "възниква необходимост от провеждането на оперативно-издирвателни мероприятия, насочени към добиване на информация за събития или действия", създаващи заплаха за националните интереси в сферата на информационната сигурност.

Обекти на противоправни действия обикновено са информационните системи, използвани от властите, кредитно-финансовите, образователните и други организации, средствата за масова информация, включително критично важни обекти от инфраструктурата.

Преди няколко седмици основателите на проекта Agentura.ru, специализиран в осветяване на дейността на спецслужбите, заявиха, че ФСБ готви тотално следене на гостите на Олимпиадата през 2014 г. Чужди издания след това посъветваха своите читатели, планиращи пътуване в Сочи, да оставят в домовете си смартфони и лаптопи, пише NEWSru.

Водещи

Най-четени