Русия тренира за нападение край България 27.03 | 16:00

Въоръжените сили симулират бомбардиране на румънска база, намираща се близо до границата ни

От iNews

Руските въоръжени сили симулират бомбардиране на румънска база, намираща се близо до България. Именно на военната база в Девеселу САЩ и Румъния се споразумяха да бъде разположен американски противоракетен щит.

Румънското издание Adevarul пише, че руснаците са симулирали бомбардиране на румънската база по време на мащабните учения в Крим. След като разположи в Крим ядрените бомбардировачи Ту-22, Москва продължава военните игри в Черно море, като мобилизира над 1500 парашутисти за ученията. За маневрите бяха изпратени много самолети и военни хеликоптери, както и десантни кораби.

Според военни източници руската авиация провежда тренировки, целящи да ѝ осигурят възможно най-голям успех при евентуална атака срещу американския противоракетен щит, разположен в базата Девеселу в Южна Румъния. Цитираните източници твърдят, че казармата, в която е разположена американската част, е възпроизведена в реални размери от леки материали, за да може руските пилоти да се усъвършенстват при възможно най-реални условия. Руски официални представители нееднократно са посочвали с пръст Девеселу, твърдейки, че противоракетния щит има нападателен потенциал - нещо, което многократно беше отричано от НАТО.

САЩ и Румъния нееднократно посочваха, че военната база и ПРО "щитът" нямат офанзивен характер, целящ да застраши сигурността на Русия. Американците посочиха, че това е една от най-важните бази на САЩ в Европа. След анексирането на Крим отношенията между Кремъл и западните страни удариха дъното и напрежението се повиши.

 Друго румънско издание - Romania Libera - пише, че Русия подготвя парашутисти да атакуват черноморски страни, а най-уязвима била Румъния. Членките на НАТО с излаз на Черно море са Турция, България и Румъния, но "Турция има специална връзка с Русия", така че единствените черноморски страни, които може да бъдат визирани от подобна атака по море, остават Румъния и България. Тъй като Румъния е географски по-близо до Русия, тя е най-уязвимата в тази ситуация, посочва изданието.

Водещи

Най-четени