Руската Дума: САЩ окупира ЕС чрез НАТО 26.04 | 13:55

Вашингтон „изяжда“ суверенитета на Европа, а това вече е заплаха за глобалната сигурност, казва Ирина Яровая

От iNews.bg

САЩ се опитва да окупира ЕС, използвайки НАТО. Това обяви председателят на комисията по сигурността и противодействието на корупцията в руската Дума Ирина Яровая. Според нея паралелно с това Вашингтон се опитва да раздели Русия и Европа, "поставяйки клин между тях". По-рано американският президент Барак Обама обяви в интервю за CBS, че НАТО и ЕС не представляват заплаха за Русия, а Москва би трябвало да си сътрудничи повече с единната и силна Европа, което отговаря и на интересите на Кремъл. А в същото време руският президент Владимир Путин по принцип гледа на НАТО, на ЕС и на трансатлантическото единство като на заплаха за Русия, отбелязва още Обама.

"У нас се създава впечатлението, че Америка смята да приватизира Европа посредством НАТО. САЩ окупира Евросъюза с помощта на Алианса, а при това положение Обама обяснява, че видите ли Русия нещо се е заблудила. Това буквално е опит от страна на Америка да забие клин между Русия и Европа, а за целта НАТО "изяжда" суверенитета на европейските народи и държави", казва Яровая, цитирана от "РИА Новости". Тя допълва още и че Обама, говорейки непрекъснато за мощта на Русия, получава една немощна Европа. "А това действително вече е заплаха за глобалната сигурност", отбелязва още руският депутат.

По-рано днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков също коментира думите на Обама, че НАТО не представлява заплаха за Русия. "Приближаването на силите на Алианса към руските граници говори точно за обратното", категоричен е говорителят на Путин. Той допълва още и че руският президент нееднократно е отбелязвал, че Русия иска да изгради единствено добри, конструктивни и взаимоизгодни отношения с всички държави по света.

Водещи

Най-четени