Руската ЦИК потвърди победата на Путин 21.03 | 18:30

Рекорден процент, рекордна избирателна активност, минимум нарушения, съобщават оттам

От iNews

"Владимир Путин официално бе преизбран за президент на Русия. Резултатите от проведените на 15-17 март избори са одобрени от Централната избирателна комисия на Руската федерация", пише ТАСС в публикация, обобщаваща резултатите от президентските избори в Русия, предаде ИА Фокус.

Настоящият държавен глава на Русия е получил рекордните 87,28% от гласовете. Второ място е заел кандидатът от Комунистическата партия на Руската федерация Николай Харитонов с 4,31%, трето и четвърто са за Владислав Даванков от "Новите хора" и лидерът на ЛДПР (Либерално-демократическа партия на Русия) Леонид Слуцки съответно с 3,85% и 3,2%.

Според закона встъпването в длъжност на държавния глава на Руската федерация трябва да се състои на 7 май. Владимир Путин ще бъде президент до май 2030 г.

Статистика

По данни на руската централна избирателна комисия (ЦИК) на изборите са гласували 87 576 075 души. В чужбина в гласуването са участвали 388 791 избиратели в 144 страни (включително Байконур), "други 7910 руснаци са гласували в гранични избирателни секции, които са били организирани поради опити на балтийските държави да възпрепятстват изборите", пише руската агенция.

За първи път на президентски избори в Русия се е провело дистанционно електронно гласуване, повече от 8 милиона души в 29 региона са се възползвали от тази възможност.

Като се вземе предвид онлайн гласуването, крайната избирателна активност е 77,49%, посочва ТАСС.

Тези данни са рекордни в съвременната история на Русия- преди това най-високата избирателна активност е била през 1991 г. - 74,66%.

Около 1 милион души са участвали в организирането на изборите като членове на избирателни комисии, а съдилищата са отстранили само девет души за нарушения.

Оценка на кампанията

Президентската кампания се е провела с "високо ниво" и е осигурила "пълна достоверност на преброяването на гласовете и в резултат на това безусловната й легитимност", е заявил председателят на ЦИК Ела Памфилова. 

За трите дни на гласуване Централната избирателна комисия е регистрирала едва 459 жалби за реални нарушения. Резултатите не са отменени в нито един от обектите.

На изборите са присъствали 1115 международни наблюдатели от 129 държави, включително 45 държави в Африка и 38 в Азия.

В цяла Русия, според Централната избирателна комисия, са регистрирани 41 опита за масово повреждане на бюлетини, но въпреки че 30 урни са били пълни със зелена боя в различни зони, общо само 36 бюлетини са сериозно повредени.

В същото време в чуждестранни избирателни секции, особено в Полша и страни с голям брой преселници, са били регистриран голям процент повредени бюлетини. 

Въпреки това Владимир Путин е спечелил там, включително и в "неприятелски държави": в Германия настоящият президент е подкрепен от 56,82% от избирателите, в Естония - 75,22%, в Латвия - 70,6%, в Австралия - 53,6%, в Армения - 54,7%, в САЩ - 42,23%.

Борба с фалшива информация и провокации

По време на изборите специалистите са отбили над 420 хиляди хакерски атаки срещу системата за дистанционно електронно гласуване и 12,2 милиона DDoS атаки срещу ресурсите на Централната избирателна комисия. Памфилова е отбелязала безпрецедентното ниво на "телефонен тероризъм", както и "системата от професионални жалбоподатели", създадена за осуетяване на вота.

Наемниците на "безскрупулния антируски труд" не са успели да хакнат системата за видеонаблюдение по време на изборите, е подчертала ръководителят на Централната избирателна комисия. Според нея създаването на специален портал е помогнало да се избегне това.

По време на изборите "Роскомнадзор" е  изтрил или блокирал 12,8 хиляди материала с "фалшификати, обиди или екстремистки призиви". Освен това надзорната агенция е постигнала премахването на 485 канала в Telegram, които са се занимавали с разпространение на фалшиви новини за предполагаемо планирани терористични атаки.

Признание и поздравления

Държавни глави от няколко региона - Европа, Близкия и Далечен изток, Африка и Латинска Америка - вече са поздравили Владимир Путин за победата му на изборите. Това са по-специално страните от ОНД (включително Армения), членовете на БРИКС, включително тези, които се присъединиха през 2024 г., и Сърбия.

"Западните страни, както се очакваше, се изказаха негативно за резултатите от изборите, но в по-голямата си част не признаха техните резултати - с изключение на резултатите от гласуването в регионите Донбас и Новорусия. Съединените щати заявиха, че победата на Владимир Путин на изборите е реалност, от която трябва да изхождаме", посочва в заключение руската агенция.

Водещи

Най-четени