Руската армия ще се пази от НАТО с изкуствени острови 19.01 | 20:22

Така Москва ще отговаря на идеята за голям флот на Алианса в Черно море

От Кристиан Костурков

Напрежението между Запада и Русия вече още по-миналата година се настани и в Черно море. Покрай сблъсъците между въоръжените сили на Киев и сепаратистките бойци в Източна Украйна и анексирането на Крим НАТО реши да подсили позициите си в Черно море. Тогава редица американски и други бойни кораби преминаваха през Босфора и се настаняваха там за определен период от време под претекст, че са на учение. Не липсваха случаи и за близки срещи с руския черноморски флот и бойната авиация на Москва.

В наши дни румънското Министерство на отбраната предложи създаването на постоянна флотилия на НАТО в Черно море и смята да започне преговори с НАТО по въпроса. Според материали на румънски и украински медии идеята е възникнала във връзка със засилването на позициите на Русия в региона.

Проектът е намерил място и сред приоритетите на правителството в Букурещ за 2016 г. В състава на новата флотилия биха могли да влязат бойни кораби на САЩ, Германия, Италия и Турция. Новата марина вероятно ще има подобен състав на тази, която и в момента се намира в акваторията на Черно море, но не за постоянно.

В отговор на това Русия също подготвя подсилване на своите черноморски ВМС. Едно от предприетите вече действия е възстановяването на специална секретна база за подводници, известна като "Обект 825 ГТС", строена във времената на студената война. Тя представлява подземен канал, преминаващ под планината Таврос с изходи от двете й страни и сух док. Според руския експерт от Академията по военни науки и президент на Фонда за реална политика (Realpolitik) Владимир Прохватилов обаче пред Москва има и друга алтернатива да противодейства на евентуалното увеличаване на бойните единици на НАТО в Черно море. И това е изграждането на изкуствени острови и оборудването им като военни бази.

В своя статия в argumentiru.com Прохватилов отбелязва, че технологията се използва вече в много страни по света, най-известните примери са в Дубай. Пекин пък изгражда такива съоръжения в Южнокитайско море и върху тях строи самолетни писти за бойната си авиация. В същото време самите руснаци отдавна са започнали изграждането на изкуствени острови в морето, но с цел проучване и добив на нефт и газ, а не с военни цели. Именно изграждането на изкуствени острови и оборудването им като защитни съоръжения срещу флотилията на НАТО авторът на материала смята за най-подходящият отговор на Москва.

Прохватилов отбелязва, че в близките няколко години едва ли Русия ще успее да увеличи значително състава на черноморския си флот, за да отговори на евентуалното осъществяване на румънската идея. Точно поради тази причина изграждането на изкуствени острови с военно предназначение е по-добрият вариант. Според експерта обаче това трябва да става паралелно с възстановяването на секретната база "Обект 825 ГТС", което със сигурност е необходимо.

На изкуствените острови спокойно могат да бъдат разполагани писти за бойната авиация с големи авиогрупи, различни ракетни комплекси и разузнавателни радарни системи. Които в комбинация с наличните кораби на бреговата охрана и съществуващия флот, базиран в Крим, ще увеличат значително мощта на руската отбрана в Черно море и ще й дадат адекватни възможности спрямо натовската флотилия, смята експертът.

В същото време Русия има пълното право да изгражда такива изкуствени острови, обяснява той. Според подписаната през 1982 г. Моркса конвенция, териториалните води на всяка държава се простират на 12 морски мили навътре (22.2 км). В същото време обаче страната държи правата и върху континенталния шелф от нейната страна на морето, което означава, че няма да наруши никой международен закон, ако извършва дейности на 250-300 морски мили от брега. Но дори и руснаците да не навлизат толкова навътре и да се ограничат с изграждането на система от военни изкуствени острови в зоната от 12 мили, това ще бъде напълно достатъчно, смята Прохватилов.

Водещи

Най-четени