Руската армия щурмува "Азовстал" в Мариупол и пое контрола над град Кременная 19.04 | 18:00

В Мариупол е бил щурмуван заводът за стомана "Азовстал". В акцията участвали спецчасти на руската армия, съобщават проруски сепаратисти. Сраженията вече трети ден не позволяват да се организира коридор за бежанци.

От iNews

Руската армия щурмува металургичния комбинат "Азовстал" в Мариупол. Местните власти в Украйна съобщиха междувременно, че руските войски са поели контрола над Кременная в Източна Украйна. Градът с население от над 18 000 души е бил атакуван от всички страни, съобщи губернаторът на региона Луганск Серхий Гайдай.

Цивилните жертви навярно са много повече

Украинските въоръжени сили са били принудени да се изтеглят и да заемат нови позиции, за да продължат битката. Според същия източник засега е невъзможно да се преброят точно жертвите сред цивилното население. По официални данни те са около 200, но действителният им брой навярно е значително по-голям, заяви Гайдай, без да се конкретизира.

Полша е готова да приеме ранени украински войници

Полша междувременно обяви, че е готова да приеме поне 10 000 украински войници за лечение на своя територия. Премиерът Моравецки заяви, че в случай на необходимост страната му ще направи всичко, за да приеме ранените войници от съседна Украйна и да ги лекува. В петък украинският президент Зеленски беше казал, че досега в сраженията с Русия са загинали до 3000 украински войници, а други 10 000 били ранени. Полският премиер посети Лвов, за да открие финансирано от Полша временно убежище за до 350 бежанци от войната.

Германската външна министърка в балтийските страни

Германската външна министърка Аналена Бербок днес заминава на посещение в балтийските държави Литва, Латвия и Естония. Разгаворите ѝ там ще са посветени основно на въпросите, свързани с войната в Украйна и реакциите на ЕС и НАТО.

Източник: Дойче веле

Водещи

Най-четени