Руската преса гръмна към България: Предадохте се на САЩ 09.06 | 11:00

Медиите от Москва алармират, че Южна Европа може да остане без газ

От Филипа Тодева

Досега България се противопоставяше на политиката на Европейския съюз по отношение на строежа на "Южен поток", но вече се огъна под натиска на САЩ. Така руският вестник "Коммерсант" коментира обявеното от Пламен Орешарски намерение за замразяване на проекта поради противоречията с Брюксел. По този начин е заплашена амбицията на "Газпром" да построи газопровод, който ще заобиколи Украйна.

Изданието "Взгляд" добавя, че България рискува да остане без газови доставки заради решението на кабинета да блокира временно строежа на "Южен поток". Тази заплаха важи и за останалите страни от Южна Европа.

"Коммерсант" отбелязва, че САЩ са заинтересовани от това да усложняват съдбата на "Южен поток" не само по политически съображения. По информация на изданието Украйна обмисля да предаде своите газопроводи на американски и европейски компании, което ще намали стойността на активите от "Южен поток" до нула.

"Все по-активно САЩ се опитват да попречат на осъществяването на "Южен поток" и това може би е свързано с идеята за продажбата на украинската газотранспортна система (ГТС) на европейски и американски инвеститори. През миналата седмица премиерът на Украйна Арсений Яценюк обяви, че ще има преструктуриране на "Нефтогаз Украйна". Активите като магистрални газопроводи и газови хранилища ще бъдат експлоатирани съвместно със САЩ и ЕС. Твърди се, че Украйна води преговори с Shell, ExxonMobil и Chevron за участието им в експлоатацията на ГТС.

Водещи

Най-четени