Руската прокуратура: Пожарите в Сибир прикриват незаконна сеч 07.08 | 11:21

Екоактивисти твърдят, че изгорелите територии са двойно повече от това, което казват властите

От iNews.bg

Огромните пожари, обхванали сибирските гори, са запалени умишлено. Това заявиха от прокуратурата в Русия, предаде Нова ТВ. Според разследващите огънят, който е обхванал два и половина милиона хектара, е запален, за да се прикрият следи от незаконна сеч.

Екоактивисти, обаче, твърдят, че опожарените гори са два пъти повече като размер и са нанесени почти непоправими щети за природата в този регион.

В опитите да се загасят огромните пожари са включени стотици пожарникари и войници, както и десетки единици техника, включително самолети и хеликоптери.

"Сваляме температурата, така че наземните екипи да могат да работят в близост до огъня. Когато температурата е прекалено висока, те не могат дори да се доближат до огнения фронт”, обясни Витали Зайцев, който е пилот на самолет за гасене на пожари.

"Езерото Байкал е заобиколено от планини, районът е много трудно достъпен. Това не е равнина и работата ни е много специфична. Взимаме вода от Байкал и я вдигаме, за да преодолеем планинската верига – на височина от около 1500-2000 м”, Заяви Дмитри Пушкарев – друг пилот на самолет.

Водещи

Най-четени