Руската църква скърби заедно с нас 06.11 | 10:59

"Партиарх Максим бе искрен приятел на Русия и Руската църква", каза протойерей Николай Балашов

От Елена Коцева

Руската православна църква скърби за кончината на главата на Българската православна църква - българския патриарх и Софийски митрополит Максим.

"Патриарх Максим беше верен другар на Руската църква, съхранил изключително тесните си връзки още от времето на своето служение като представител на Българската църква в Москва", казва протойерей Николай Балашов, зам.-председател на Отдела за външни църковни връзки в Московската патриаршия, цитиран от агенция "Новости".

По думите му целият живот на покойния е бил посветен на Църквата. "Той преживя драматични промени на живота в своята страна неведнъж и през цялото време съхрани удивително спокойствие на духа, остана верен на избрания път".

Балашов коментира и опитите на някои политически сили на предизвикат разкол в Българската църква, които са се оказали неуспешни, парирани от огромния авторитет на покойния патриарх.

"Той бе мъдър архиерей, съхранил до последния си ден своя мирен дух, бистър ум и благо отношение към хората", допълва още Николай Балашов.

Патриарх Максим почина днес на 98-годишна възраст. Максим бе най-старият патриарх от предстоятелите на православните църкви в цял свят, както по възраст, така и по продължителност на патриаршеството си - над 41 години.

Агенцията припомня накратко биографията на патриарх Максим и отделя особено внимание на разкола в началото на 90-те години в Българската православна църква. Агенцията поставя акцент на състоялия се през 1998 година в София. Всеправославен събор, в който са взеха участие представители на 13 автокефални църкви в това число и 7 патриарха.

Тогава разколниците се покаяли, а анатемата наложена на бившия митрополит Пимен – отменена. На практика единството на Българската православна църква окончателно било възстановено през 2004 година с връщането на разколническите храмове в лоното на Българската църква.

Водещи

Най-четени