Руски активисти превзеха щаба на украинските ВМС в Севастопол 19.03 | 19:23

Флотът на Украйна съобщи, че над базата плава руско знаме

От Мая Александрова

Про-руски активисти са превзели контрола на щаба на Военоморските сили на Украйна в Севастопол, предава ВВС. Украинският флот съобщи, че руското знаме плава над базата. Голяма част от украинския персонал е напуснал.

Във вторник, кримските лидери подписаха договор с Москва за присъединяване към Русия. Това се случва след референдума в неделя за отделяне на Крим от Украйна. Този акт беше широко осъден от света.

Западът и на украинското правителство в Киев заявиха, че референдумът е незаконен и резултатите от него няма да бъдат признати.

Конституционният съд на Русия обаче одобри договора и няма съмнение, че парламентът ще даде пълната си подкрепа, коментира още ВВС.

Украинският министър на отбраната и първият вицепремиер са опитали да стигнат до Крим, за да се намалят напрежението, но са били възпрепятствани да навлязат на територията.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун отпътува към региона и ще се срещне с руския президент Владимир Путин в Москва в четвъртък. Той ще има среща и с временните лидери на Украйна в петък.

Междувременно британският премиер Дейвид Камерън заяви, че ЕС трябва да изпрати "много ясно предупреждение" към Русия. Той каза също, че групата на Г-8 трябва да обсъди дали да Русия да бъде изключена.

 

Водещи

Най-четени