Руски гражданин щял да сваля US боен самолет, хванаха го 10.08 | 12:08

Турските власти са го арестували, обвинен е за съпричастност към „Ислямска държава“

От iNews.bg

Руски гражданин е възнамерявал да атакува и свали американски боен самолет. Арестът му е осъществен в Турция, където е смятал да осъществи плана си. Идеята му е била да атакува и свали някоя от бойните машини на САЩ, разположени в турската авиобаза "Инджирлик". За целта задържаният е възнамерявал да използва дрон.

Според данни на агенция Haberturk името му е Ренат Бакиев, предаде ТАСС. Засега няма повече данни за самоличността му, но е ясно, че не е етнически руснак. По всяка вероятност е от Кавказ, където има доста радикализирани ислямисти. Според турските власти той е бил член или най-малкото съпричастен към терористичната групировка "Ислямска държава".

Към момента няма официален коментар от страна на властите в Русия. От посолството на страната в Анкара засега също отказват коментар.

Според информация на вестник Sabah, турските власти са засекли кореспонденция на Бакиев с членове на "Ислямска държава". Тя е осъществявана чрез мобилното приложение Telegram, което джихадистите използват често от години. С тях той е коментирал как да купи дрон, с който да може да атакува американски боен самолет. Освен това арестуваният е бил забелязан да обикаля с колело и проучва района на "Инджирлик", предаде "РИА Новости".

Има данни, че Бакиев и преди е бил задържан в Турция. Това е станало при опит да премине нелегално границата със Сирия. След което е бил депортиран. Явно обаче след това отново е успял да влезе в Турция.

Водещи