Руски дронове атакуваха Украйна близо до границата с Румъния 02.10 | 12:45

Министерството на националната отбрана на Румъния информира съюзническите структури в реално време за ситуациите, породени от руските атаки, като остава в постоянна връзка с тях.

От iNews.bg

Предупредително съобщение чрез системата Ро-Алърт (Ro-Alert) получиха през изминалата нощ жителите на северната част на румънския окръг Тулча, след като структурите за отбрана и национална сигурност засякоха възможна руска атака срещу цели на територията на Украйна.

Това предават Диджи24 и Аджерпрес, като се позовават на Главния инспекторат за извънредни ситуации, пише БТА.

Министерството на националната отбрана на Румъния информира, че два самолета Ф-18 на испанските военновъздушни сили са били вдигнати от военната база "Михаил Когълничану”, близо до Констанца, за да наблюдават група малки дронове, насочващи се към Украйна. Още два румънски самолета Ф-16 са излетели от авиобаза Борча.

Испанските самолети са изпълнили мисията си около 03:00 часа местно (и българско) време, а тези на румънските военновъздушни сили - около 05:00 часа. През този интервал от време системата за радарно наблюдение на Румъния не е засякла проникване на дронове, участващи в атаката срещу украинските цели, в националното въздушно пространство, се посочва в прессъобщение на Министерството на националната отбрана, публикувано тази сутрин.

Три обаждания са били регистрирани през нощта на спешния телефон 112 с искане за информация. "Отбелязваме, че всеки гражданин, който се почувства в опасност или забележи нещо необичайно, може да се обади на единния спешен телефон 112, за да поиска подкрепа или помощ", се посочва в изявление на Главния инспекторат за извънредни ситуации.

Министерството на националната отбрана на Румъния информира съюзническите структури в реално време за ситуациите, породени от руските атаки, като остава в постоянна връзка с тях.

Ведомството за пореден път осъжда категорично атаките, извършени от Руската федерация срещу някои цели и елементи на украинската гражданска инфраструктура, които определя като "неоправдани и в сериозно противоречие с нормите на международното право".

Водещи

Най-четени