Руски и американски бомбардировачи рамо до рамо срещу „Ислямска държава“ 20.05 | 17:40

Ако Вашингтон не се съгласи, Москва започва самостоятелно удари по нарушаващите примирието в Сирия

От iNews.bg

Руски и американски бойни самолети може да полетят заедно над Сирия. Идеята е въздушните сили на двете страни да нанасят съвместно удари срещу терористичните групировки като "Ислямска държава" и "Джебхат ан Нусра", нарушаващи примирието. Идеята е на Москва и е била предложена официално на Вашингтон. Руснаците предлагат съвместните бомбардировки да започнат от следващата сряда.

"Предложихме на САЩ, с които сме съпредседатели на Международната група за подкрепа на Сирия, от 25 май да се пристъпи към съвместни действия между нашите Военно-космически сили и бойната авиация на коалицията, ръководена от тях, по планиране и осъществяване на удари по отрядите на "Джебхат ан Нусра", незаконните въоръжени групировки, отрядите, които не подкрепят режима за прекратяване на огъня, керваните с оръжия и боеприпаси, които незаконно преминават турско-сирийската граница и др.", казва руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от ТАСС.

Той отбелязва и че предложението на Москва вече е било съгласувано с официалните власти в Дамаск. В същото време руската армия си оставя правото след посочената дата едностранно да нанася удари по бойците, които не са се присъединили към режима на примирието, подписан на 27 февруари. За което намерение американците също са уведомени.

Водещи

Най-четени