Руски издания с тревога очакват действията на Райков 14.03 | 14:50

Смяната на властта в България може да въздейства негативно на отношенията с Русия

От Елена Коцева

Смяната на властта в България може да окаже и негативно въздействие върху отношенията с Русия. В този тон са няколко публикации в руски медии от днес, които изразяват опасенията на руската дипломация от назначаването на Марин Райков за служебен премиер.

Президентът Плевнелиев обяви във вторник състава на новото правителство, което ще ръководи България до изборите през май. Назначеният служебен премиер дипломатът Марин Райков ще изпълнява и функциите на външен министър, отбелязва в. "Комерсант".

Още в първата си реч недвусмислено Райков каза, че няма да допусне външна намеса в енергийната политика на страната. Според анализатори той има предвид най-вече отношенията с Руската федерация.

От всички съвместни проекти на Русия и България към момента актуален е само един – проектът за изграждане на газопровода "Южен поток", след като кабинетът на Бойко Борисов замрази строителството както на АЕЦ "Белене", така и на нефтопровода "Бургас – Александруполис", припомня изданието.

Новоизбраният премиер и министър на външните работи Марин Райков може да заеме по отношение на Москва не най-изгодните позиции. Новият министър-председател отдавна успя да се скара с руския посланик, посочва от своя страна News.ru.

Райков е в конфликт с посланика на Русия в София Юрий Исаков. В информацията се припомня, че по времето, когато е заемал поста заместник-министър на външните работи Марин Райков е отказал на Исаков разрешение да бъде поставен паметник на съветска подводница, като се е аргументирал, че по нейна вина по време на Втората световна война е потънал български кораб.

Също така по време на войната в Косово през 1998-1999 година Райков отказа да се предостави въздушен коридор на самолетите на руските военновъздушни сили, докато НАТО получи пълната подкрепа от страна на българските власти, което предопредели приемането й в Алианса през 2004 година, посочва изданието.

Впрочем, както допълва "Комерсант", не може да се твърди със сигурност, че новият премиер ще може значително да повлияе на отношенията между двете страни, тъй като неговият служебен кабинет ще управлява само два месеца до провеждането на нови избори. 

Водещи

Най-четени