Руски съд глоби The New York Times 12.04 | 12:37

Списанието и главният му редактор са санкционирани заради злоупотреба със свободата на словото

От iNews.bg

Руски съд глоби местното издание на The New York Times и главният му редактор Евгений Албац. Санкцията е наложена, тъй като не е било спазено предупреждение, което по-рано е било отправено към изданието от руската служба за надзор на съобщенията и масовите комуникации Роскомнадзор. Според съда списанието е нарушило и законите в Русия.

Наложени са две глоби на обща стойност 44 хил. рубли (575 евро). От тях 4 000 рубли ще трябва да плати Албац, а останалите – фирмата, която издава The New York Times в Русия. Главният редактор обаче възнамерява да обжалва решението на съда, на което има право.

На 21 януари т.г. изданието е получило предупреждение от Роскомнадзор във връзка със споменаването на 18 януари в една от статиите на украинската организация "Десен сектор", която е забранена в Русия. Това обаче не е било изрично упоменато в публикувания материал, а е задължително според руското законодателство. Според адвоката на The New York Times Вадим Прохоров полученото предупреждение е било първо за изданието през 2016 г. А според руската нормативна уредба Роскомнадзор може да подаде иск до съда при след две или повече издадени предупреждения в рамките на 1 година. "Ако аз ненавиждам Хитлер, всеки път, когато го споменавам ли трябва да уточнявам, че той е признат а виновен по време на Нюрнбергския процес?", коментира адвокатът. Освен това добавя и че изданието не е споменавало "Десен сектор" с добро.

Водещи

Най-четени