Руски телевизии разкриха секретно ново оръжие 12.11 | 10:46

НТВ и „Първи канал“ показали погрешка на публиката планове за ядрено торпедо

От Кристиан Костурков

Два руски телевизионни канала са показали планове на ново руско секретно ядрено оръжие. Става въпрос за иновационната система "Статус-6", която е предназначена за "Гарантирано нанасяне на сериозни поражения и радиоактивно заразяване. Демонстрирането на чертежите е било грешка, която след това е била поправена – кадрите са били изтрити от сайтовете на двете телевизии. Въпреки това обаче все още ги има в мрежата.

"Наистина определени секретни данни за били заснети и впоследствие излъчени. Затова и кадрите бяха изтрити. Ще вземем необходимите мерки това повече да не се случва", казва говорителят на Путин Дмитрий Песков, цитиран от "Интерфакс".

Той отбелязва още, че не му е известно да са предприемани някакви мерки срещу въпросните телевизионни канали заради излъчените секретни кадри.

"Ние нееднократно обявявахме, че Русия ще започне необходимите ответни действия за укрепване на потенциала на стратегическите си ядрени сили. Ще работим и над системата за противоракетна отбрана. Но на първо място ще се заемем с ударните си системи, които са способни да преодоляват която и да било ПРО", обясни във вторник Владимир Путин по време на заседание за развитието на руските въоръжени сили.

Въпросните схеми са били излъчени на 9 ноември. От кадрите е трудно да се определи какъв точно е принципът на действие и видът оръжие. То може да бъде както торпедо с ядрена бойна глава, така и безпилотна подводница.

Водещи

Най-четени