Руските АЕЦ ще издържат земетресение като в Япония 06.06 | 19:19

От "Росатом" твърдят, че те ще издържат на природни бедствия, сходни с това в японската АЕЦ "Фукушима 1"

От Кремена Бедерева

Руските АЕЦ ще издържат на природни бедствия, сходни със земетресението, което предизвика аварията в японската АЕЦ "Фукушима 1", заяви днес директорът на "Росатом" Сергей Кириенко в изказване пред започналия в Москва форум "Атомекспо 2011", предаде ИТАР-ТАСС.

Според Кириенко базовите изисквания за безопасност в атомната енергетика налагат да се изключи опасността от поразяващо въздействие на радиацията извън границите на техническата площадка на АЕЦ.

Той подчерта, че след редица комплексни проверки, направени след Фукушима във всички руски АЕЦ, може да се твърди, че този принцип за  безопасност се спазва, допълва БТА. По време на проверките били симулирани въздействия, на които е била подложена японската АЕЦ.

"Изводите са еднозначни - всички новопостроени блокове са напълно защитени. Ако можеха да бъдат преместени на мястото на Фукушима, те биха издържали на земетресението и приливните вълни и нямаше да има никаква радиация", подчерта Кириенко и уточни, че са предприети и редица мерки за укрепване на по-старите АЕЦ.

Според директора на "Росатом" атомната енергетика е фактор за развитието на световната икономика и засега човечеството няма друга алтернатива за производство на електроенергия.

Най-четени