Руските депутати одобриха промените в Конституцията 10.03 | 16:22

Смяната на властта е необходима за развитието на страната, каза Путин пред Думата

От iNews.bg

Държавната дума на Русия одобри на второ четене законопроекта на президента за изменение на Конституцията. 382 депутати гласуваха "за", 44 се въздържаха, а "против" нямаше, предаде БГНЕС.

Близо 400 изменения бяха включени в документа: от тях около 200 бяха приети, а за 175 беше препоръчано да бъдат отхвърлени.

В речта си в Държавната дума президентът на Русия Владимир Путин нарече нецелесъобразно предложението за премахване на ограничението за броя на президентските мандати от Конституцията.

По-рано днес депутатът от "Единна Русия" Валентина Терешкова призова за отмяна на ограниченията за количеството президентски мандати и разрешение отново да бъде избиран на тази длъжност действащият държавен глава.

"Във време, когато страната все още има много проблеми, но когато политическата, икономическата, социалната сфера придобиват вътрешна стабилност и зрялост, когато държавата, без съмнение, става по-мощна и трудно уязвима отвън, тогава на преден план, безусловно, идва именно възможността за смяна на властта. Тя е необходима за динамиката на развитието на страната”, каза президентът.

Говорейки за възможно разширяване на правомощията на действащия президент, Путин подчерта, че не трябва да има алтернативни избори.

Той отбеляза, че по принцип е възможно да се приеме предложението за премахване на ограниченията за това всяко лице да може да участва в изборите в бъдеще, но само ако "гражданите подкрепят това предложение и това изменение и кажат "да" по време на общоруския вот".

"Този вариант би бил възможен. Но при едно условие, а именно – ако Конституционният съд на Руската федерация официално заключи, че подобно изменение няма да противоречи на принципите и основните разпоредби на Конституцията”, обясни Путин.

Той подчерта, че законът за измененията, ако бъде приет, ще бъде изпратен на Конституционния съд за официално заключение.

Руският президент заяви още, че обществото трябва да има гаранции, че ще бъде осигурена редовна смяна на властта.

"В дългосрочен план обществото трябва да има гаранции, че ще бъде осигурена редовна смяна на властта. Трябва да мислим за бъдещите поколения”, каза Путин по време на реч в Държавната дума.

По-рано лидерът на Либералдемократическа партия на Русия (ЛДПР) Владимир Жириновски предложи след приемането на измененията в основния закон, да се проведат предсрочни парламентарни избори. Той бе подкрепен от депутата от "Единна Русия” Александър Карелин. В същото време от Комунистическата партия казаха, че първо трябва да се разреши ситуацията с падането на курса на рублата и цените на петрола, както и с разпространението на новия коронавирус.

"Разбира се, това в крайна сметка е ваше решение. Но ако няма консенсус по този въпрос в парламента, а такъв няма, както каза председателят на Държавна дума Вячеслав Володин, тогава не виждам необходимостта от предсрочни избори в Държавната дума”, заяви президентът.

В края на януари Владимир Путин внесе в Държавната дума законопроект за промени в Конституцията. Промените са насочени към разработване на разпоредби, залегнали в основите на конституционната система, човешките и гражданските права и свободи.

Държавната дума подкрепи предложението за гласуване на 22 април, като този ден ще бъде неработещ. 

Водещи

Най-четени