Руските служби: „Ислямска държава“ създава глобална терористична мрежа 04.10 | 18:12

След провала на идеята за халифат в Сирия и Ирак, те коренно променят стратегията съ, предупреждава ФСБ

От Кристиан Костурков

"Ислямска държава" работи за създаването на глобална терористична мрежа. За това предупреждава директорът на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) Александър Боротников по време съвещание между спецслужбите на страната. "Претърпявайки поражение в опита за изграждане на халифат на територията на Сирия и Ирак, главатарите на ИД и присъединилите се към тях други терористични организации, са определили като стратегическа задача изграждането на световна терористична мрежа", казва той, цитиран от ТАСС.

Според думите му реализацията на тази стратегия реално вече е в ход. И доказателство за това могат да се намерят в спецификата и географското разположение на последните осъществени от джихадистите атентати. "През настоящата година броят на загиналите при осъществените нападения в Афганистан, Сирия, Ирак, Иран, Египет, Мали, Турция, Русия, Великобритания, Испания, Швеция, Финландия и други държави възлизат на стотици", отбелязва шефът на ФСБ.

Според думите на Боротников действията на терористите следва да бъдат квалифицирани като предизвикателство за цялото цивилизовано човечество, насочено към създаването на паника в най-различни точки по света, целящи да се въздейства на страните, водещи борба срещу тероризма. В същото време от "Ислямска държава" целят така да демонстрират своя потенциал на своите настоящи и потенциални поддръжници, а също и на спонсори, своята жизнеспособност и и възможности за бъдещи действия, отбелязва още той.

Водещи

Най-четени